Påskafton…natt mot Påskdagen

Någon skrev att påsken är den mest kravlösa helgen på året. Kanske är det så, vårt samhälle är så sekulariserat att många inte minns vad påskens högtid bottnar i. Jag har inga synpunkter på hur folk vill leva sin påskhelg, men tycker ibland det är tråkigt när man blir för historielös generellt sett. Historia är så viktigt att ha med sig, det visar sig inte minst i just dessa tider. Jag har hyfsat bra kunskaper i historia, men skulle gärna förkovra mig mer. Genom historien förstår vi såväl oss själva som andra mycket bättre.

Just ikväll hade jag egentligen velat bevista Norrbo kyrkas påsknattsmässa, men orkade inte riktigt ta mig samman för det. Jag får göra det en annan helg här uppe.
Denna påsk sammanfaller med årsdagarna för hur vi kämpade för att få ”hem” pappa till fädernesriket ifjol. Det hela föll ut väl, men var inte helt enkelt pga ett antal omständigheter, vissa rådde vi på, andra kunde vi inte påverka. Det var brinnande pandemi, och pappa bodde på äldreboende i Louveciennes (ca 15 km väster om centrala Paris) där våra föräldrar bott i ca 15 år innan han inte kunde bo kvar hemma längre 2019.
Mamma hade lämnat oss 9 månader tidigare, i juli 2020, och pappa kände sig alltmer ensam. ”Projektet” innebar att ordna med rullstolsassistans på flygplatserna, ambulanstaxi till Roissy Charles de Gaulle, och Samtrans från Arlanda till Näsby Park som skulle bli hans nya hem. Dessutom var vi tvungna att ta in på hotell under tre nätter eftersom den tredje brodern hade ockuperat föräldrarnas lägenhet i förstaden…tänk att familjeproblem så ofta ska störa arv och eftermälen här i världen… Som lök på laxen var vi tvungna att ha ett färskt PCR-test för att visa att vi inte var Corona-sjuka.

Allt gick väl, och pappa fick drygt 6 månader i sitt nya hem. Många besök och han hittade sin ”hemma-känsla” där. En oerhört skön känsla för oss, min bror och mig, så här efteråt, även om ledsamheten över att han inte fick uppleva åtminstone ett helt år med alla årstider där, kommer till ytan både nu och då.

Påsk är en fin tid, våren är i annalkande, även om det varit segt i år trots den sena tidpunkten för påsk. Rensa tomten på döda grenar, föryngra häckar och trädbuskage. Kanske lite borstning av husvägg för att kunna rödfärga nu eller senare i vår.

Imorgon blir det båtklubbsmöte i styrelsen, besök på strandrestaurangen i Fönebo, som har extra öppet denna helg, och eftermiddagsfika hos vänner för att gå på ”lammsafari” hos dem. Årets kull är redan uppe i 26 stycken tydligen, och fler kommer. Förhoppningsvis en dag som hjälper till att vila både kropp och själ från ganska betungande gångna månader.

Jag önskar er en fridfull påsknatt, på återhörande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.