Pension åt alla?

På slutet av 1980-talet och framåt har man vurmat för att man ska spara till sin pension, skattemässigt gynnsamma system infördes under tider med höga marginalskatter.

Idag visar TV4 Nyheternas ekonomidel att Pensionsmyndigheten är orolig för vad som håller på att hända, eftersom många väljer att avsluta sitt pensionssparande i och med

pensionde nya reglerna sedan årsskiftet. Jag frågar mig vad politikerna vill? Vill man inte längre att folk ska kunna spara på ett vettigt sätt? Även om man kunde hävda att inte alla hade råd att spara till en pensionsförsäkring privat, så fyllde den möjligheten en stor funktion både pedagogiskt och kapitalmässigt.

Vad händer nu? Ska ingen spara längre utan endast förlita sig till statens kapacitet till att ordna pensionsmedel tillräckligt för att kunna leva enligt vår sociala modell även när man blir äldre och pensionerad.?

Jag tror att vi nu har tappat ett viktigt instrument i samhällsekonomin och är inte ett dugg förvånad över utvecklingen. Minns att det var Anders Borg i Alliansen som kläckte idén med avskaffat avdrag för ungefär ett år sedan…

 

Detta är post #3 i #Blogg100. Den post som egentligen skulle skrivas idag hinns inte med pga tufft arbetsschema. Bättre lycka imorgon.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s