Det ska kosta att vara strävsam i Sverige…första delen.

…eller hur ska man tolka dagens beslut och överenskommelse mellan Vänsterns Jonas Sjöstedt och den nya minoritetsregeringen? Jag vet inte i vilken ände jag ska börja, men efter att ha sett Gustaf Fridolin försöka förklara och försvara varför han nu gått med på att bryta den s.k. sexpartiuppgörelsen om friskolor, blir jag ännu mindre klok på resonemanget.

välfärd

Jag tror inte någon vid någorlunda sunt förnuft tycker att de är i sin ordning att oskäliga vinster tas ur s.k. välfärdsföretagande. Men det är trots allt en minoritet av de företag som arbetar med dessa sektorer och gör så. Ser man sedan till hur stor andel av skolorna som är fristående, så handlar det omkring 15 %. Värt att komma ihåg.

Jo, det finns privata företag/konstellationer som har missbrukat sin ställning och dragit nytta av pengar som de fått för att skapa en verksamhet i samhällets tjänst. Men det finns även kommunala och regionala, samt statliga företag som har gjort likadant. Tydligen är det en skillnad. Ett kommunalt bolag som bränner pengar eller gynnar organisationen, eller rentav högt uppsatta genom att skapa ersättningar, fria förmåner eller liknande, är väl minst lika skadligt för oss medborgare? Eller har jag fått något om bakfoten?

Om man bestämmer att det ska kosta (har inte kollat siffran) 40.000 kr mer per år att anställa eller sysselsätta en ung människa i ett jobb som INTE är ”placerat” eller ”skapat” utan fog rent företagsekonomiskt, vem ska då betala den kostnadsökningen? Är det företaget, ofta t.ex en restaurant, som ska bekosta dessa omkostnader? Kommer man då kunna behålla de berörda?

”Äh, det är klart det tjänar ändå så mycket pengar att det ska inte påverka…”

Jaha, ni som bestämt detta, driver ni företag? Menar ni på fullt allvar att det finns pengar för att bekosta lika många anställda? Företaget ska alltså ge från sig mer av den stimulans som det får in genom sin verksamhets överskott. Tror någon på fullt allvar att det kommer att ske? Blir det inte fler svarta jobb, som lurar staten på mer intäkter? Som skapar osäkra arbetsplatser? Fundera lite.

Som jämförelse kan man ta det här med att man som arbetssökanden med A-kassa bara får deltidsarbeta och använda A-kassa 75 dagar under sin period med A-kasseersättning. Därefter får man antingen arbeta en hel vecka eller vara arbetssökande en hel vecka, blandad ersättning fungerar inte längre. Detta införde Alliansregeringen, just det, för att ”tvinga” arbetsgivarna att skapa heltidsarbeten istället för att missbruka deltidsanställningar. En god tanke, kan det tyckas. Blev det så? Nej, det blev det inte för det finns så pass mycket ledig arbetskraft att den arbetssökande är utbytbar, om det är så att företaget inte känner att det kan anställa till ”normal omkostnad”.

Samma sak kommer givetvis drabba de företag som finns i områden där arbetssökande inte känner att de klarar att leva på krånglet att arbeta och ”stämpla”, som det hette förr. Varför ska jag som arbetssökande krångla och riskera att få sämre total ersättning än om jag stannar upp som heltidsarbetslös?

Alla är sig själva närmast, och det är precis det som drabbar dem som nu arbetar i riktiga, vita jobb som beläggs med högre kostnader för arbetsgivaren. Företaget vill och kan inte behålla strävsam personal, utan får istället ta emot statsunderstödda traineer under ett år. Sedan ska de anställas eller försvinna ut i kylan igen. Är det någon skillnad mot det som fram till idag kallats ”praktikplatser”, och som ofta missbrukats från företagens sida. Vill en ung människa gärna arbeta svart och utan de försäkringar som gäller under vanliga avtal? Inte om man frågar fackföreningsrörelsen i alla fall.

Kan någon berätta för mig hur den här ekvationen ska gå ihop? Jag är allvarligt talat intresserad. På återhörande och godnatt tillönskas.

 

 

 

 

SvD Näringsliv, GP, Sydsvenskan,

Bloggar; Mary X Jensen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s