Valrörelse/röra— nej detta är inget valtal.

Idag startar den officiella valrörelsen, dvs. ”rörelserna” rör sig på gator och torg för att måla landskapet i diverse färger, självklart i den respektive färg som står dem närmast. Inget nytt under solen, skulle säkert en del säga, och framförallt inget överraskningsmoment i

Tack för lånet "runnersworld.se"

 

 

stil med denna bild. (tack för lånet, Kenneth Gysing på runnersworld.se) Själv har jag på denna söndag upprätthållit den s.k. arbetslinjen, och inte haft särskilt mycket ledigt.

Valrörelse och med en följande affischer har sin charm, även om det ifrågasatts nyttan och miljöaspekten med cirkusen. Jag har själv varit med om den aktivt i fyra valrörelser på raken i ”vuxen ålder” och två gånger i studentlivet har jag för mig. I år är jag inte med på samma sätt, av flera olika anledningar. Helt frånvarande kommer jag dock som samhällsengagerad person inte kunna vara.

Nu har jag, redan efter uppvärmning Almedalen och sommarens medieblänkare (trots en varm och politiskt rätt avslagen semesterperiod) nästan fått nog av dåliga klyschor och begynnande pajkastning från än det ena än det andra hållet. Som några av mina vänner påpekat, blir gemene man ganska trött på detta käbbel, och det gagnar inte politiken eller dess mål.  Jag har en stilla önskan -undrar om det finns ett uns av möjlighet till uppfyllelse?-, nämligen att alla partier, inom och utom Riksdagen, tar sitt förnuft till fånga och sansar debatten lite mer. Visst, det ska finnas diskussion och s.k. trätoämnen i debatten. Det är jag själv den första att tillstyrka. Utan diskussion och olika vinklar, stannar utvecklingen, oavsett vilken sida man står på.

Det jag de senaste dagarna skrämts av, är att det återigen kommit till ett läge där företagsamhet ifrågasätts och kritiseras. Detta trots att företagare ofta är betydligt mer otrygga än anställda, och satsar enormt med (fri) tid på att försöka förverkliga idéer och skapa arbete. Det är livsfarligt anser jag. Utan företag skapas inga jobb, ingen välfärd och ingen utveckling. Jag kommer att återkomma till det, och har lovat några av mina vänner att ta upp det mer.

Partierna bör ta upp det de själva vill och önskar driva, inte vad motståndaren har för tillkortakommanden. Detta har inte betydelsen att man inte får jämföra förslag och analysera skillnader, men att uteslutet låta bli att svara på frågor om vad man vill och istället kritisera motståndaren, DET tror jag kommer att slå tillbaka som en bumerang. Folk är inte korkade. Man vill höra och jämföra, inte var åskådare till någon slags teater där det enbart går ut på att ”måla svart”. Därutöver har media ett stort ansvar för att skildra de olika parterna så vettigt det bara går.

Detta var en första liten fundering kring val och krokben som slängs ut. Det är sent, och jag har som sagt andra saker att sköta än att dela ut information och knacka dörr…

GP,

Annonser

2 thoughts on “Valrörelse/röra— nej detta är inget valtal.

 1. Förra veckan arbetade jag 17-15 timmar per dygn i 6 dagar. Det är drygt även om man är 25 år.
  Att vara företagare är knappast nån dans på rosor om man inte tagit över ett etablerat företag, till exempel vid generationsskifte, hållit på ett par decennier, eller fått ett stort startkapital av paapa, som Stenbeck av Hugo Stenbäck. Det är mycket osäkert och slitsamt, om man inte var ”först” med nåt billigt och lättsålt. Att starta företag i matbranschen, utan att fuska, utan namn och kunder som följer med från ens gamla jobb som anställd, utan att ha riskkapitalister eller sponsorer/delägare med på skutan, är mycket drygt.
  -Det är svårt att förstå hur vissa partier tänker att landet ska gå runt utan dessa entusiaster.
  MEN, å andra sidan, när våra till Stockholm inflyttade lokalpolitiker spelar storföretag i händerna, byggföretag, som SKANSKA, och vill döpa om hela stadsdelar som har historiska namn, för att det ska låta finare för säljare av bostäder eller affärsmarknader. Bygga marknader/gallerior -och med politikerspråk kalla det ”levande stad” i parti och minut – vem vill ha ett dj-la liv på sin gata, i sitt kvarter? Att ta bort rekreationsområden där barn och ungdomar kan spontanspela fotboll, då ska de stoppas – att bygga för gamla stadssymboler med nya skrytbyggen och i värsta fall ett punkthus i Rålambshovsparken vid Västerbroplan, bygga för Stadshustornet, gått in i en ohelig liasioin med Nobelstiftelsen och Wallenberg -Grand Hotell- för att bygga ännu ett kongresscenter vid Nationalmuseum! Så smaklöst att isåfall inte bygga en hamn med fiskehoddor eller liknande som passar in i miljön – historiskt.
  -Med politiker som inte har känsla för Stockholm, som inte kommer förbli en av världens vackraste huvudstäder, vare sig de heter Sten Nordin, M, Kevius, M, Slottner KD, eller nån Socialdemokrat, de är tydligen ense om att bygga mer kontor och lite dyra lägenheter i innerstaden – så föds ett politikerförakt hos en som alltid ansett att rösta är en plikt.
  -Sedan verkar de lite dumma, obegåvade, också – varför säger inte Folkpartiet att dagens skola skapades av Palme med Torsten Husén som arkitekt och Camilla Odhnoff som genomförare? Grundskolan och Nya Gymnasiet, Dagis från 1 år – och socialdemokratiska lappverk sedan dess med Ingvar Carlsson skolad av Palme och Göran Persson som kommunaliserade skolan med känt resultat – ojämnlik undervisning i landet från Simrishamn till Haparanda? Att döpa om fritidspersonal till ”pedagoger” och kalla dagis för ”förskola” som den gamla förskolan med barn från 3 till skolålder 7- Regeringen Persson.Varför tar ingen i att det inte är Folkpartiets och Alliansens fel att skolan inte fungerar? Varför tiger de om detta själva?
  -Likadant är det med vården, ojämnlikt som tusan, olika i landet, och Vårdcentralerna en ekonomisk lösning, inte den bästa vården åt alla.
  -Försvaret lades ned utan djupare insikter och analys av Alliansen. Ojdå – är inte Ryssland en demokrati efter 30 år sedan muren föll? Hoppsan, hur många generationer har det tagit Indien, Kina, Egypten, Bosnien, Rumänien, Jugoslavien (jag vet, kommer inte ihåg vad de nya staterna heter) och allt vad de heter – att efter att ha styrts enväldigt i hundratals år utveckla demokratisk tänkande, inkorporera i folksjälen? Mer än lovligt okunnigt och naivt!
  -Vad har Alliansen gjort åt de svenska medborgarnas personliga integritet? Det har blivit VÄRRE sedan de tillträdde! Register, efter register skapas med våra personnummer och SÄLJS till kommersiella aktörer! Politikerna verkar även här pinsamt lättpåverkade: Lobbyister – bio-medicinare och epidemiologer med egen karriär i tankarna – uppvaktar riksdagsmännen och ser till att allt mer känsliga vårddata blir allt mer känt för allt fler. Politikerna Hatt, C, Hägglund, KD, gick på det! ”Läkarna anser att det är bäst så” vilka läkare? Alla vet att journaler innehåller fel att man måste fråga patienten ändå, att en journal inte är bättre än den som antecknat i den. Precis som när poliserna Kling och Klang skriver ned sina polisanteckningar. Alla läkare över AT vet att man inte kan/ska lita på journaler.
  Vår integritet är värd 0 under Alliansen och det föder politikerförakt!
  -Gynekologer som vill experimentera med liv, fick igenom äggdonation och befruktning in vitro för att placeras in i kvinnan som blev en levande äggkläckningsmaskin, suurogatmoder – alltså 3 olika individer i samma kropp och immunologiska konsekvenser på det. Hur många foster överlevde? Hur många vårddagar krävdes för surrogatmodern? Hur många fal blev det av den lagen?
  -IOGT-NTO kampanjar just nu ”Vill du påverka en riksdagsman?” Äckligt!
  -Lobbyism i Riksdag och Stadshus borde vara straffbart – det åsidosätter demokrati för att gynna särintressen – vad det än gäller!
  Inte bara SD-politikerna har låg eller ingen akademisk utbildning – och här räknas inte fritispersonal, sjuksköterska eller poliskonstapel som akademiker ”på riktigt”, och är de födda efter 1970 har de lärt sig att utbildning som kräver ansträngning är bortkastad och att låg, eller ingen postgymnasial utbildning är likvärdigt med akademiska utbildningar med 3-5 års grundutbildning och träning i kritisk tänkande.
  -Inte alls konstigt att man tappar förtroendet för politikerna.

 2. Ping: Snart avgörs det…men inte förrän om 9 dagar. | Fredrik Lidby – le blEU dans le Nord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.