En dymmelonsdag som vimlar av uppdämda intryck…

Dymmelonsdag och dess kväll. Sitter här med en 15 årig calvados och filosoferar och reflekterar. Inte funnits så mycket tid till det den senaste månaden och det har tyvärr bland annat gått ut över denna publikation.

calvados

Det pratas ju om arbetslinje, arbetslöshet, skola, omsorg, ”vårdskandaler”, ”alla behövs” (you wish), med mera, med mera. Man övertrumfar varandra med småpotatis, man kastar paj och bevisar (tycker man) hur undermålig motståndarsidan är. Samtidigt känns det ibland (rätt ofta om jag ska vara ärlig) som om man hade gummisnoddar spända mellan sig…

Samtidigt pågår det ute i det Europa som många tycks älska att hata, ett slags ställningskrig som skulle kunna återkalla minnen från både 1914 och 1930-talet…om det nu fanns läge att minnas på annat sätt än genom populistiska slagdängor som går ut på att plocka politiska poäng som kanske skulle kunna ge en eller annan röst i ”det bortglömda valet” i slutet av maj.

Igår visades ett inslag i SvT att det man gjort till sanning, nämligen att svenskar skulle vara ointresserade av EU, håller på att komma på skam. Jag tror och hoppas att det är en generationsfråga, de som länge styrt och fortfarande tror att vi kan komma tillbaka till den ”fantastiska tiden” före 80-talskrisen, håller på att akterseglas av yngre generationer som är födda och uppväxta med fördelarna som ett fritt och enat Europa innebär.

”Nu går påskfriden in på onsdagen i dymmelveckan, då klockorna bindas upp.” Det gjorde man med en träkläpp, dymmel kallad. Man satte alltså in träkläppar istället för de vanliga kläpparna, för att de skulle ringa tystare i Stilla veckan. Jag fick f.ö. en påskbok genom mitt engagemang i församlingen, som också beskriver detta. Ska bli intressant att läsa den nu under påskdagarna, passande gåva.

Faktum är att jag funderar kring tillståndet i vårt land och liknelsen med dessa dymlar. Kan det vara så att vi har ”dymmelmånader” fram till valet, där allt obekvämt och mindre gynnsamt ska mörkas eller tystas? En oroväckande utveckling i så fall. Tänk som många goda krafter man blockerat bort.

Jag är av den åsikten att jag inte tror på sådant beteende. Människan och medborgaren är av naturen inte dum, och även om alla inte kan förstå allt, så förstår de flesta mer än vad många som känner sig smarta nog att rikta L.E.D.-strålkastarna på andra fokus, gärna på motståndares tillkortakommanden, tror om sina medmänniskor.

Nej stå upp för mänsklighet, att man inte alltid vet allt, och att man även kan få tips av en konkurrent eller motståndare. Jag tror de som vågar vara sådana, som vågar driva en egen linje utan att snegla åt sidan hela tiden, kommer att gå stärkta ur kommande val.

EU och ett modernt Europa är för dyrbart för att slarvas bort. Nu ska jag ta lite välförtjänt sömn efter att ha arbetat 30 timmar drygt sedan söndag eftermiddag.

På återhörande längre fram i Stilla veckan.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.