Hur vill vi ha vårt framtida samhälle?

Jag har länge förundrats över hur handeln dras mer och mer till enorma handelsplatser, som bygger på att man ska använda bil för att göra sina inköp.

externahandelsplatser_298

I gårdagens Mitt i Sollentuna, tog ämnet butikdöden upp… Det s.k. KOM Köpcentrum i Rotsunda, norra Sollentuna på gränsen till Upplands Väsby, tappar efter ombyggnaden sin livsmedelsaffär Prisxtra. Axfood som äger den, lägger ner varumärket och alternativet hade då varit Hemköp. Man anser inte att det konceptet passar i Rotsunda.

Kontentan blir att folk som bor i norra Sollentuna, måste ta sig till Rotebro köpcentrum, ett centrum som anses leva tack vare sin Systembolagsbutik, alternativt till Infra City i södra Upplands Väsby. Har man inte bil blir det ganska långt att ta sig med inhandlade varukassar etc.

Jag läser i tidningen att kommunens ordförande i Plan och Exploateringsutskott ser med tillförsikt på framtiden för de ”små centrumen”. Att man ska ha en dialog med invånarna om just detta stationsområde, Rotebro, liksom det man hade för 2,5 år sedan i t.ex. Helenelund (södra Sollentuna i höjd med Kista för dem som inte känner till norra förorten i Stockholm.

Allt det där är nog bra, men det gäller att ”komma till skott” också, även om planfrågor alltid behöver lång tid i de offentliga kvarnarna.

Jag är verkligen ingen bilfientlig person, men att den trend som jag nämnde ovan, får fortsätta och dessutom riskera  att utarma småföretag och affärer i sin helhet, finner jag vara ett större svek än många andra. Att i princip tvinga folk att köra bil för att handla, talar ju inte med samma tunga som allt prat om att agera miljövänligt. Lokala butiker hoppas jag får möjlighet att leva upp lite mer i en framtid, att den personliga service det ofta innebär att ha små butiker, får blomstra i högre grad.

Det innebär också att man som kund också behöver sprida sina inköp lite mer än tendensen visar idag. Det kan låta fint att säga att man tycker om lokala handlare, dessa kan inte leva på vackra ord och omdömen, de måste få leverera också.

SvD,

Denna post är nr #012 av #Blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.