Året när ordet respekt kanske får nytt uppsving…eller inte?

För några veckor sedan skrev jag om ”Vart vi är på väg”. Den frasen har idag ett slags identifiering med svenskt fredagsnöje i form av programmet ”På spåret”, som paradoxalt nog hade säsongsavslutning ikväll.

naturen på spåret

I finalen idag fick vi bilder från såväl Norrköping, som Beirut och Turin. Tre städer med både likheter och olikheter. Industri, handel och entreprenörsskap har nog funnits i dem alla tre.

Direkt i anslutning till det programmet, följde Skavlans pratshow där bl.a. Doktor Alban och vår f.d. näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson var med. Gemensamt mellan dem två tyckte jag var att de är människor. Människor av kött och blod, med fel och brister som människor ska ha. Men båda var avslappnade och självdistanserade på ett härligt sätt. Maud O har just haft s.k. release på sin bok ”Jag är den jag är” och får berätta om den hos Skavlan, samt om människor hon haft att göra med under sin politiska karriär.

En av flera saker som bet sig fast i mig, var när hon fick frågan om varför hon stått upp för dåvarande arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin när han utsattes för drevet i Almedalen sommaren 2010, två månader före valet. Hon svarade med en allvarlig, men ändå varm ton att det handlar ju om människor, även inom politiken. Att hon såg och förstod hur dåligt han mådde, och att inte minst som kollegor, bör man kunna finnas där, ringa upp och tala om att man tänker på den andra personen.

I dagens samhälle, är det som ljuv musik tycker jag. Vart har respekten för andra tagit vägen? Man måste inte älska alla, men man bör i ett civiliserat samhälle respektera alla. En grundsten i vår demokrati är att man ska kunna tycka och tänka på olika sätt, och det är faktiskt det som driver utvecklingen framåt. För några år sedan var den allmänna klyschan att ”Vi gillar olika”…. Stämmer det verkligen? Gäller det?  Eller handlar det om att man får vara ”olika” så länge man håller sig inom ramen för vad vissa tycker sig ha bestämt är politiskt korrekt?

Jag lämnar er med den funderingen för stunden. Har ni inte sett programmet med Maud O ikväll, kan jag rekommendera att se det i efterhand och reflektera lite över vad hon säger och vad det är för samhälle vi egentligen vill ha.

Vi i Sollentuna

SvD, Skånska Dagbladet,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.