Alla dessa ”koder”…

Nej jag syftar inte på kortkoder denna gång.  De kan också kännas tröstlösa att minnas.

mopper_serie

Det jag idag syftar på är de så kallade sociala koderna,  de som sänds ut och tas emot för att man ska veta hur man beter sig i olika sammanhang. De är många och inte ens självklara för en inföding. De är ofta regionala och kan även vara beroende av generation.

Jag tycker att människors tjusning är att de får vara just människor…I dagens globaliserade och medialiserade värld, får man inte vara sig själv egentligen, utan att någon annan ska tycka och tänka och analysera allting, ofta sönder och samman. Passar man inte normen, är man en sämre varelse i någon mening.

Visst, en grund av samhällskoder och uppförandekoder måste finnas om ska kunna leva tillsammans. Men genom att vara fullständigt stereotypa, sker ingen utveckling av samhälle och människa. Vem ska bestämma vad som är rätt? Vad gör vi med alla som ”tycker eller gör fel”?

En kväll som denna, med historiens vingslag i bakhuvudet, är det ännu närmare att reflektera över den här typen av frågeställningar. Jag blir faktiskt sorgset rädd när jag tänker på vad som diskuteras, hur det diskuteras, och vad som intresserar folk som mest i vårt samtida liv. Det är som om vi faller in i en regression, en tillbakagång.

Nej, framför ordentlig debatt om saker, tillåt olika meningar, bryt åsikter mot varandra och njut av livet. En åsikt om en sakfråga är inte lika med en person. Likriktning och en intolerans mot dem som inte passar in i mallen till fullo, är skadligt för demokratin och vår världs framtid, låt inte dessa få grogrund mer än det som redan skett!

SvD, DN, GP, Skanskan,

small talk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s