Nationell stolthet och Europeisk viktig dag, med stark koppling till Calvados

Idag är det den 6 juni, och det har med rätta påpekats att det finns en massa orsaker till att komma ihåg den. Jag väljer idag att komma ihåg två olika saker.

1944_NormandyLST

Landstigningen i Normandie, för 69 år sedan, och Sveriges numera nationaldag, som kallades Svenska Flaggans Dag då jag var barn och tonåring. En del av den tiden bodde jag i Frankrike, och det fanns ingen svensk nationaldag. Var det 6 juni…eller var det rent av midsommarafton?

6 juni

Mina franska kompisar undrade varför vi inte hade någon ”14 juillet” som man där högtidlighåller med ledighet och alla möjliga firanden av olika slag. För dem var det en väldigt märklig sak att vi inte firande en nationell helgdag för landets skull. Jag lyckades aldrig förklara det, utan pratade om hur fantastisk midsommar var, oavsett om vi firade den hemma i Sverige eller i svenskkolonin i Parisområdet. Inte sällan var vi faktiskt ute i det historiskt laddade och väldigt bördigt vackra Normandie.

I de länkade artiklarna nedan kan man läsa både det ena och det andra, men jag tänkte inte skriva så mycket om innehållet i dem alla. Jag funderade redan igår över traditioner och skeenden i Sverige och andra länder i och med att så många då ”sprang ut” från gymnasier och ”tog” studenten. Jag tog studenten i Frankrike, som ni kan förstå av ovan nämnda saker, och även om jag också har svenska i studentbetyget, var det en fransk-internationell studentexamen, med prov som man i Sverige avskaffade 1968. Jag tänkte nu inte polemisera över det heller, utan bara konstatera att det firande man idag ser här i Sverige, skiljer sig mellan s.k. invandrade svenskar och mer infödda svenskar. Det finns en stolthet i de förstas uttryck som är svår att beskriva. Den genomsyras av en glädje och en stolhet jag skulle vilja se lite mer av i de senares brölande och drickande på diverse flak som körs runt, ofta till irritation bland kontor och trafikanter.

Min slutledning av ovan och även av den nationaldag vi haft idag, som jag sett hos oss lokalt i Edsbergsparken i Sollentuna, är att vi har att lära av invandrade svenskar och av andra nationer. Vi behöver kunna erkänna oss stolta över vårt egna land, inte för att nedvärdera andra, utan för att vi bor i ett fint och för det mesta välmående land.

Ett land som kom ganska helskinnat ur det fruktansvärda andra världskrig  vars slut inleddes delvis genom ”Operation Overlord” med den armada av människor och materiel som slussades över kanalen natten tidigt den 6 juni 1944. Det blir 70 år sedan om ett år. Låt oss aldrig glömma den dagen! Tusentals människor gjorde ett fantastiskt arbete för friheten i Europa, män och kvinnor slogs handgripligen eller under ytan för att Nazityskland inte skulle fortsätta dominera världen och vår världsdel. Utan den enorma envishet och vilja hade Europa sett helt annorlunda ut idag, är helt övertygad om det. Den tycker jag vi ska minnas idag, när många anser att EUropas framtid står vid ättestupan och att vi inte behöver EU-samarbetet. Lär av andra länders erfarenheter. Inse att tillsammans är vi starka, inte oeniga i en globaliserad värld.

Att det sedan finns en massa olikheter inom kontinenten är som det ska vara, men det kommer an på oss alla, inklusive de styrande, att överbrygga det sämre, och gemensamt se till att vi aldrig mer ska behöva offra så många liv som gick till spillo på olika sätt under tiden 1939 – 1945.

Jag firar slutet på denna dag, i ljusets och försommarens tecken, med reflektion och ett glas Calvados, som faktiskt härstammar från ”departementet” (de franska länen) med samma namn, där invasionen landsattes för 69 år sedan i morse.

Media, intressant betraktelse av SvDs Therese Larsson Hultin, SvD2, SvD3, DN, DN2, DN3, Helsingborgs Dagblad, Skanskan,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.