Time to kill…?

En liten kvällsbetraktelse så här i försommarregnet och försök till nedvarvning inför morgondagen. En morgondag som för mig är rätt viktig av samhälleliga skäl. Det handlar om rättvisa och huruvida vi ska tro på den s.k. arbetslinjen eller inte. De ramar som finns i det svenska socialförsäkringssystemet är ofta fortfarande på tok för rigida och stela.

A-kassa

Tack för lån av grafik

Jag tar utvecklingen av A-kasseersättningen som exempel i bilden ovan. Vi kan lugnt konstatera att det betyder inte något avsevärt i sammanhanget vilken regering vi har/haft. Jag är ingen anhängare av att de som är utanför den ordinarie (vad nu det är…) arbetsmarknaden ska gå med A-kasseunderstöd i all oändlighet. MEN, det måste vara en anständig försäkring så att man kan lägga fokus på att hitta nytta arbete, inte på att räkna ut om man kan klara sitt dagliga liv med eller utan extrainkomst. Som alltid, finns undantag, men jag pratar om den stora majoriteten av befolkningen. De vill inte använda A-kassan mer än nödvändigt, de vill ha en inkomst genom lön eller egen verksamhet som de kan leva av. Utan att behöva fundera så mycket.

Åter till morgondagen…det handlar om att personer, jag i detta fall, som tar initiativ och försöker skapa sig alternativ när man faller utanför ramen genom t.ex. LAS, dvs. blir åsidosatta för fortsatt vikariat, uppsagd från s.k. tillsvidare anställning m.m., ofta får svårt att hanka sig fram pga stelt och omodernt regelverk i A-kassevärlden. Det måste väl vara bättre att man arbetar, om så tillfälligt, än att man endast förlitar sig på ersättning tills man hittat ”det där fantastiska jobbet”?

Nu ska i ärlighetens namn sägas att det finns missbruk på många håll, inte minst från oseriösa företag, som sätter i system att utnyttja arbetsmarknadens svåra sidor. Därav finns en regel om att man bara ska få arbeta deltid och uppbära A-kassa under 75 dagar, företagen ska erbjuda heltid istället.

Om det nu fungerade på så sätt. Man kan aldrig tvinga företag att anställa, men man kan stimulera dem. Billig arbetskraft blir alltid intressantare än motsatsen, så länge världen är ”global” och vi har hyfsat generösa rörelsemöjligheter över gränser (som nog de flesta som är medelålders och yngre vill ha idag). Vi kan ha hur många kollektivavtal vi vill osv. Visst, detta kan motverkas av att man, företagen t.ex., söker viss kompetens, men så länge vi har en rörlig värld, så kommer lönepress inte försvinna, om arbetet är ersättningsbart.

Imorgon ska jag hävda, i rättsligt sammanhang, att det måste vara antingen arbetstidsgrundande (i A-kassesammanhang) att ha förtroendeuppdrag som bidrar till samhällets utveckling, eller om inte så, att det måste vara kompatibelt och möjligt att erhålla A-kasseersättning vid sidan om dylika uppdrag om man blir av med anställning, inkomst eller så. I nuläget vill man från myndighets sida att tiden är för liten för att nå upp till arbetstidsgrundande ”poäng”, men samtidigt för omfattande för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande, trots att det klassas som ”fritidsengagemang”. (dvs. att man ska kunna sköta ett civilt arbete vid sidan om)

Hur ska man kunna motivera att sådant engagemang ska omöjliggöra att man ingår i socialförsäkringssystemet, men ändå inte få tillgodoräkna sig det som arbete? Jag bara undrar. Vad är det för samhälle vi vill ha? DET kan vi ju fundera över.

Antingen eller, okej,  säger jag. Men vare sig det ena eller det andra, INTE okej säger jag. Då blir man ju samtidigt så gott som rättslös, och samhället missar åter möjligheten att ta tillvara på engagemang och utveckling. Är det vi vill?

Jag lär återkomma i frågan.

N.B. Rubriken, som är fri att tolkas på många sätt, är densamma som titeln till en av mig otroligt uppskattad låt av Sophie Zelmani från slutet av 1990-talet.

DN, DN2, SvD,

Annonser

2 thoughts on “Time to kill…?

 1. Hej Fredrik!

  Så här kan det bli när alla skriker efter skattlättnader, har själv en dotter som jobbar stenhårt att få ett heltidsjobb och flytta hemifrån. Alla jobb för ungdomar är ju timlönsbaserade, och ingen tjänstepension betalas in. Stor artikel i SVD igår.

  Jag skulle gärna betela lite mer i skatt, om jag visste att pengarna gick till rätt ändamål. Arbeten, sjukvård och skolor.

  Politikerna har missat något totalt!

  Gillar dina grafer som är målande hur det ser ut på ”marknaden”.

  Hoppas det gick bra idag för dig!

  Vi höres!

  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.