Rök, svett och dårar…

Under helgen har jag varit med om saker jag aldrig upplevt förut. Fascinerande entreprenörsanda, men samtidigt frustrerande kamp för att räkna hem satsningar som småföretagare. En sak är säker, småföretagande är ett område väldigt många pratar om, men dessa väldigt många har oftast inte den minsta susning om vad det faktiskt innebär i realiteten.

Penningrör

Ovanstående bild får ändå symbolisera ljuset i tunneln istället för det s.k. Svarta Hålet. Pengar snurrar och passar man sig inte som investerare/småföretagare, kan alla besparingar eller låneslantar som satsats dras iväg som i en tromb. Just detta är så svårt att föreställa sig för människor som inte varit med om hur mycket svetten faktiskt kan lacka när man vill få igång en verksamhet av något slag.

Ormingekarnevalen fanns det flera småföretagare, och jag var del i en verksamhet som just nu sjösätts. Grillsäsongen har ju inletts, det kan man helt enkelt inte missa i annonser och media. Jag kan själv tycka att det är lite tröttsamt med denna grillhysteri, men visst är grillat ofta väldigt gott.

I det här fallet handlar det om ”rökgrillat”, ett slags slow-food-tillagning. Man röker köttet i hela 14 timmar, ofta över natten, på låg temperatur. Som en tjälknöl fast i en ”rök-grill”. Resultatet blir ett mört och väldigt mjällt kött, se bild nedan  på s.k. brisket, nötbringa som marinerats med kryddor och senap.

brisket

Resultatet blir ofta slutsålt på nolltid, ett mycket populärt mål mat. Igår lördag, tog det slut på ca en timme. Då ska man veta att vi preparerat 26 kg kött inför den dagen. Som tur var fanns det även chorizos att sälja. Goda korvar från Spanien, som de flesta var helt mållösa över hur gott de smakade. Då är det roligt att servera folk.

En lördag som den igår, känner jag en enorm tillfredsställelse efter att ha träffat eldsjälar av olika slag. Karnevalarrangörer som kommer förbi och undrar hur det går, som gör reklam för ens produkter. Grannarna på gräsplanen hade specialiserat sig på våfflor, pannkakor och glass med LCHF, anpassat för dem med bekymmer att äta s.k. normal föda. Deras mandelvåffla smakade ljuvligt med hallon och grädde.

Det är verkligen inspirerande att möta människor som sprudlar av kreativitet och välmening. Sverige behöver ta vara på dessa eldsjälar och inte göra livet surt för dem genom för krångliga regler.

Även IKEA har varit litet, och baserat på cykeltransporter mellan Elmtaryd och Agunnaryd i Smålands rike…

SvD, SvD2, DN,

2 thoughts on “Rök, svett och dårar…

  1. Nog låter detta mycket tilltalande, och nyfiken blir man å det högsta! Hänger gärna på om det blir fler gånger. Bara plats o datum fungerar. Må gott!

    Anders

    Anders Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s