”När politik var att vilja”

läste jag i pappersversionen av dagens kulturdel av SvD. Kristin Lundells krönika är sätter fingret på rätt mycket som jag själv funderat över. I nätversionen rubriceras den istället något helt annat. Fegt av rubriksättaren? Ja, kan jag nog tycka…

Denna skönhet får symbolisera en stark vilja, en vilja som finns även idag i grannstäderna Helsingborg och Helsingör. Ovanstående objekt fick en känd svensk, borgerlig partiledare att bada sin kostym i sundet som protest mot projektet. Han avgick från sin post som miljöminister…lite märkligt kan tyckas, med tanke på att bron skapade en möjlighet till tågförbindelse över Sundet, och att många körsträckor med bil kortats avsevärt, bland annat.

Sedan dess har mycket vatten runnit genom broförbindelsen, liksom många fartyg seglat mellan pylonerna genom Flintrännan. Likaså har man diskuterat, och beslutat, om en fast Fehmarn Bält-förbindelse mellan Rödby och Puttgarden. Just nu pågår alltså en liknande diskussion om en fast H-H-förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

Vad jag vill skildra, är just det att jag tror på politik som vill något. För att citera Kristin Lundell

”Men aldrig har vi väl levt i en tid då vi saknat så mycket politiska riktningar som nu. Där kollektivt engagemang har kommit att handla om schlagerfestivalen och där ställningstagande har gällt vilket flingsalt som vi strör över maten. Där en politiker helst inte ska sticka ut för mycket, det går inte ihop med röstfisket.”

Politiker vill, eller tvingas till att, vara så många som möjligt till lags, inte minst påpressat från journalisters sida. Visst, det gäller att följa strömningar och läsa vad som är intressant och avgörande för väljare och medborgare. Samtidigt är det rätt märkligt om inte förtroendevalda ska vare sig driva eller uttrycka vilja att åstadkomma något. Jag tror att detta eroderar sönder demokratin.

Människor vill veta vad de styrande vill göra och tror på. Man vill veta det. Man respekterar det. Man är inte dummare än att man förstår -om man också gör en ansats att förklara- att det inte går att förändra vare sig samhällssystem eller demokrati i en ”handvändning”. Att det inte ens vore önskvärt. Att demokrati, trots globaliserad internetstyrd tillvaro, tar tid och bör få göra det.

Däremot tror jag att tydlighet, att stå upp för något, långsiktigt premieras av samhällsmedborgare om man samtidigt från den politiska sidan också är beredd att omvärdera och utveckla saker som införs och genomförs. Det är idag modernt att ”lyssna in” åsikter från landets väljare och grupper inom arbetslivet. Det är modernt att ”resa runt i landet” och delta i olika verksamheter. Min egen erfarenhet (då i lokala sammanhang) är att det inger både respekt och uppskattning.

Det finns dock en hake. Nämligen den att man som politiker, dels måste vilja tillvarata det som kommer fram i ovanstående s.k. process, dels måste göra något med det. Det  går inte att återvända till sin ”hemmabas” och låtsas som om inget hänt. Då kan man drabbas av både misstroende och späda på politikerförakt. Om man inte är intresserad av att försöka driva något av det man delges, bör man nog helst inte ens starta processen. Eller åtminstone återkoppla och motivera varför man väljer att inte gå vidare med något av det den tilltalade samhällsgruppen uttryckt.

Detta gäller såväl lokalt, regionalt som gränsöverskridande. Läste häromdagen Richard Swartz krönika i DN, som just berör det stora Tysklands dilemma i denna bemärkelse. Jag lär återkomma till det i andra inlägg, men det är en allvarlig observation som vi kan ta till oss av här hemma också.

GP, HD, HD2, HD3, HD4

Annonser

2 thoughts on “”När politik var att vilja”

  1. Ping: Allianspartierna byter väljare med varandra-och oppositionen vänstrar och skänker SD röster… | På Uppstuds

  2. Ping: På opinionsfronten intet nytt…jo kanske. | På Uppstuds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.