– Franska skatter består inte bara av ost och baguette. Satsa på ostronen istället.

Ja, så kunde man kanske kalla den ”nye” franske presidentens inställning till hur man ska ta sig ur den ekonomiska bekymmer man har i landet. Som många kanske inte vet, är just bröd en gammal måttstock på ekonomi och hushåll i Frankrike. Jag citerar Franska Matkompaniet

”Brödet har en speciell roll i Frankrike, ända sedan revolutionen 1789. Då var en huvudfråga priset på medborgarens ”dagliga bröd”, och än idag används priset på baguette som politiskt slagträ vid ekonomiska diskussioner, och priset på baguetten som måttstock för inflationen.”

I Frankrike vill man alltid ha bröd till maten, inte då som i Sverige att man äter sin brödbit med smör -kanske ihop med sallad- före huvudrätten, utan som ackompanjemang till hela måltiden, rakt igenom.

Nu handlar det inte så mycket om fransmännens dagliga baguette efter Francois Hollandes första 100 dagar som president i ”Mariannes” hemland. Nej det handlar mer om ”det stora svarta hålet” som inte minst de franska socialförsäkringarna gröper ur landets ekonomi. Det är inte lätt att i Frankrike göra något åt, dvs. spara in på, skenande läkemedelskostnader, gamla dåtida förmåner för t.ex. järnvägsanställda m.m.

Den förre presidenten, Nicolas Sarkozy, hade ambitionen att skaka om landet och försöka utveckla det i positiv riktning. Man kan nog inte säga att han lyckades, utan gick in och styrde för mycket i vad regeringen skulle göra och inte. Ministrarna blev vilsna och osäkra på om hur och vad de skulle få göra. Det franska stasskicket är ju rätt annorlunda, den s.k. 5:e republiken (La Cinquième République”) skapades av Charles de Gaulle just för att ge möjlighet till kontinuitet och stabilitet efter en ”salig röra” under efterkrigsåren. Presidenten, en av världens mäktigaste statschefer, fick sju år som mandatperiod och parlamentet fick fem år. Presidenten skulle stå över parlamentet, och således inte heller vara del i det dagliga regeringsarbetet i landet.

Utan att gå in på varför, och alla turer under Francois Mitterands och Jacques Chiracs tid som presidenter, har man nu fem års mandatperiod för både president och parlament, dessutom väljs de samma år, efter varandra. Jag tror inte det kommer att kunna fortsätta så på sikt, men det blir en framtida diskussion.

Det som nu sker, med ekonomin i Frankrike är mycket allvarligt. Tidigare i somras meddelas att hela 8.000 personer kommer att sägas upp från PSA-koncernen, Peugeot och Citroën-bilarna görs av den. En hel fabrik i Aulnay norr om Paris inte långt från Roissy-flygplatsen (mer känd som Charles de Gaulle) avses stänga ner.

Francois Hollande har gått ut hårt med löften om att dra åt svångremmen för de rika. Här pratar vi också om de verkligt höga lönerna, se vidare i artiklarna nedan, men det är även ett antal andra signaler till fransmännen som alltid värnar sina egendomar, som inte är lätta att svälja. Budskapet att tidigarelägga pensionsåldern igen för vissa grupper, kommer inte heller att vara gratis.

Detta märks redan nu i opinionen där Hollande hamnat på defensiven. Han höll i söndags ett tal till landet, och lät sig intervjuas att den franska statliga televisionen på bästa sändingstid. Självfallet måste han och hans nya regering, det blev ju även socialistisk majoritet i parlamentet i junivalet, få en tid på sig att verka. Med min erfarenhet från landet, kan jag dock säga att han har ingen lätt tid framför sig, och inte folket heller.

Precis som för Sverige är man inte längre oberoende av vad som sker utanför landets gränser, även om det ibland förespeglas med  nationalistiska förtoner på div. områden. Att beskatta ostron eller baguetter, spelar ingen avgörande roll. Det kommer att behövas mer genomgående förändringar i landet, och det kommer att ta tid.

SvD, SvD2, DN, GP, HD,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s