När man har svårt att förstå vad demokrati är…

Så var de igång igen. Jag brukar inte hacka så mycket på de s.k. bruna/svarta, för de är ju demokratiskt valda, dvs. ett icke oansenligt antal väljare har valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. De förtjänar att respekteras, vilket inte innebär att man samtidigt respekterar partiets olika ofta rätt märkliga idéer.

...med andra ord; "Invandringen" är het?

Ikväll ”kablas” det ut att Sverigedemokraterna stämmer riksdagen på pengarna som de tappar pga att William Petzäll konverterat till att vara ”politisk vilde”.

Det kan de ju roa sig med. Som sagt, rätt ofta har man inte förstått vad parlamentarisk demokrati betyder. Som riksdagsledamot är man personligt vald på fyra år, låt vara via ett parti i de allra flesta fall. Ett parti kan aldrig tvinga en ledamot som Petzäll att lämna, men givetvis kan man försöka påverka personen att lämna sin plats. Att Petzäll är vilde, vald på mandat för SD, upplevs säkert som tufft från partiets sida. För mig är det ett tecken på just det jag berörde i lördags, att man inte har riktigt koll på vare sig läget i de olika falangerna i partiet, eller på vad som faktiskt gäller. Att slå på den demokratiska institutionen verkar inte vara främmande.

Samma princip används t.ex. i kommunalvalen. En ledmot är vald ”av folket” på fyra år. Därför gapar också många stolar ute i landet tomma. Här har partiet istället utnyttjat läget till att dra in pengar till partiet ändå. Skenheligt? Döm själva.

Expressen, Aftonbladet, GP, HD, VK, SvD,

Kent, Thomas Böhlmark,

5 thoughts on “När man har svårt att förstå vad demokrati är…

 1. Bestämmelserna för lokalt partistöd skiljer sig avsevärt mellan olika kommuner. I en del kommuner är stödet utformat så att även tomma stolar är berättigade till stöd, medan det ej är tillåtet i andra kommuner. Kommunaldemokratiutredningen kommer att i april 2012 föreslå att tomma stolar ej skall generera bidrag.

  SD stödjer den uppfattningen.

  Rörande Petzäll är frågan om partistödet är knutet till partiet eller individen. Det har inte prövats juridiskt tidigare.

  Bästa hälsningar
  Stellan (SD)

 2. Så Stellan, vad du menar är att ni alltså kommer att pröva något som tidigare inte prövats bara för prövandets skull? Det där med att partier får bidrag för sina ledamöter, som är inom partiet, har ni visst glömt?!

  Petzäll, som jag i övrigt önskar all lycka med sina problem, tillhör inte längre Sverigedemokraterna men sitter fortfarande i Riksdagen som ledamot. Med andra ord, ni har, tyvärr i ert fall, inte rätt till ”hans pengar”. Om man får uttrycka sig så.

  Men jag förstår att ni känner er ”trampade på”, det brukar ni ju göra, och det är ni duktiga att berätta också…

 3. Nu går du väl händelserna i förväg. Frågan är om det är partiet eller den enskilde riksdagsledamoten, som har rätt till partistöd. Vad som är rätt och fel avgör juristerna. Inte du eller jag.

  Vem känner sig ”trampad på”? Du är nog duktigare på att beskriva dina egna känslor än mina.

  Hälsar

  Stellan

 4. Stellan, frågan om partistödet är knutet till partiet eller individen är naturligtvis principiellt intressant.

  Men genom att stämma riksdagen, så har SD låtit förstå, att SD anser, att partistödet BÖR vara knutet till partiet.

  Är det, rent principiellt, ett klokt ställningstagande? Hur argumenterar ni för det?

  • Anders, bra frågor och bra kommentar.
   Det är liksom en underliggande frågeställning som finns i mitt inlägg. Hur agerar SD, och är det logiskt?
   Tycka kan man om mycket, diskussion är bra för utvecklingen, men jag har svårt att se att det som SD pekar på också leder någon vart. Dessutom är det inte långt borta att tolka in att de endast agerar för egen vinnings skull. Var finns då demokratin med i sammanhanget, och de som väljer att lägga sina röster på partimedlemmar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s