Kortsiktig styrning?

Precis som jag påpekade i min analys i fredags, börjar många undra över varför man producerar alla dessa opinionssiffror till överdrift…

Den s.k. kvartalskapitalismen inom näringslivet är så bespottad att något liknande inte borde förespråkas inom samhällsbygget, som ju i allra högsta grad behöver tid och tålamod. Det senare verkar vara svårt i vår globaliserade och internetbaserade värld; man ska sälja med ”korta puckar”, stora feta rubriker och snabba slutsatser grundade på egentligen ingenting.

Kurvor som skär sig

Sveriges Radios Ekoredaktion presenterar en av Novus framtagen sammanvägd mätning (vägning baserad på ett antal undersökningar under september) som visar nästan exakt det jag gjorde en ansats att beskriva i mitt inlägg i förrgår. Nämligen att småpartierna inte alls ligger så dåligt till, och att i den mån man vill räkna Folkpartiet som litet parti, är det de som borde känna viss oro.

Jag vill även beröra det som jag antydde i gårdagens blogg, nämligen att jag funderar över vad Socialdemokraterna håller på med. Det räcker med att titta runt lite i oppositionsbloggarna (se nedan) för att inse att man inte mår bra. Själv har jag varit rätt avvaktande sedan Almedalen i förhoppningen om att det skulle komma något mer tydligt om vart man vill, hur man vill bedriva oppositionspolitik osv. Något jag påpekat som viktigt för Sverige.

Jag finner inget självändamål i att vrida runt kniven ett varv till, men det kommer ju inget?! Inte för att vi som Allians kan slå oss för bröstet unisont och säga att vi kan luta oss tillbaka -mer om det i ett kommande inlägg med anknytning till vad t.ex. Kent P skriver idag-, men nog måste det till lite mer än att le med en stor mustasch, se folklig ut och påstå att man går hem i stugorna…vi må ha en statsminister som har en tendens att anklagas för att vara för allvarlig, en finansminister som håller för hårt i den statliga plånboken osv., men lite mer styrning är väl inte för mycket begärt av Juholts gäng? (f.ö. kan man ibland även undra om hur det står till med lagarbetet där…)

Jag hoppas, för landets skull, at vi kan se fram emot lite mer sansade drev, lite mer långsiktighet och att några fler vågar hålla kvar ratten utan att konstant vrida den i olika riktningar så fort det verkar finnas några gupp i vägen…

Allehanda.se, DI.se, Metro, SvD,

Bloggar

Alliansen; Mikael Andersson, Tokmoderaten, Thomas B.,

Oppositionen; Erik Laakso, Essbeck, Jinge, Högbergs tankar,

Anybody’s Place

Annonser

3 thoughts on “Kortsiktig styrning?

 1. Det finns smarta företag som anammar oktogonen liknande bonussystem med tanke på det du skriver om kortsiktigt tänkande.

  Det finns naturliga mekanismer i oktogonen där man har en bonusbaserat system som gynnar alla som jobbar i företaget. Presterar man bättre än sina konkurrenter så sätts det av pengar som man kan röra när man närmar sig pensionsåldern.

  Man är mån om att företaget skall vara bättre än sina konkurrenter samtidigt som man jobbar för att långsiktigt bli ett starkare och livskraftigare företag.

  Jag minns bankkrisen i början av 90 talet och bankakuten som inrättaders för att pumpa in miljarder kronor till de bankerna som var på dekis. Nordbanken och PK banken krashade , SE Banken och första sparbanken (om jag minns rätt) blev grovt bidragsberoende av staten.

  Det var bara Handelsbanken som klarade sig från bankakuten, Handelsbanken med sitt oktogonen och långsiktiga tänkande.

  Kanske finns det en lite ledtråd där som man kan dra i när det gäller hur företag skall styras för att överleva långsiktigt.

  Jag hävdar bestämt att företag som tänker långsiktigt är i regel mer lönsamma än sina konkurrenter. Ser man på de svenska bankerna och bankkrisen i början av 90 talet så belastade inte Handelsbanken skattebetalarna med flera miljarder kronor jämfört med sina konkurrenter. Kanske det beror på just detta att tänka långsiktigt och se till att man inte tar för stora risker utan balanserar upp risken ?

  • Ja, Essbeck. Det finns en del att fundera över, själv har jag alltid trott på mer långsiktighet. Vilket inte betyder att man inte ska kunna göra snabba affärer som gagnar långsiktigheten. Ryckighet kostar oftast på något sätt i någon ände.

 2. Ja men snabba affärer kan faktist vara en del av en långsiktig strategi så det handlar inte om att vara ett trögt företag som har svårt att gå från affärsidé till köp.

  Har man räknat rätt så sitter man med en stark ekonomisk sits när lågkonjunkturen slår till och då kan man expandera genom att köpa upp konkurrenter som kommit i ekonomisk onåd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s