Frihet, ledighet och möjligheter.

Åter en vacker morgon som solen lyser över mitt Sollentuna, som jag idag ska lämna en stund för en tur i vårt försommarfagra Sverige. Nästa vecka ska jag åter tjäna min hemkommun i mina uppdrag som jag som förtroendevald känner mig hedrad att få utföra för våra kommunmedborgare. Miljön ligger mig varmt om hjärtat, då anstränger jag mig också för att vårda den på hemmaplan.

Frihet att lämna, frihet att välja. Tänk vilken självklar känsla det är att få välja. Välja dem som ska styra, vart man vill åka bort, var man vill jobba och bo, om man ska grilla eller gå ut på restaurang. Många människor i vår värld har inte så goda möjligheter till det som vi här hemma i Sverige. Demokrati är ingen självklarhet, vare sig lokalt eller på en mer övergripande nivå. Se bara på den process som nu pågår i Haag.

Demokratiska val är inte bara en rättighet där de finns, det är faktiskt också en skyldighet att tala om för samhället hur man vill att det ska styras. Sedan är det ansvar för oss som får förtroendet att förvalta det efter bästa förmåga.

Att som Karin Pettersson på Aftonbladet avsluta sin krönika om Alliansens skattepolitik med att säga att

Moderaterna har börjat måla  in sig i talibanhörnet när det gäller skattesänkningar. Nu gäller det att social demokraterna håller sig därifrån, och kommer ihåg att skatter är medel,  aldrig mål i sig.

låter bara patetiskt i mina öron. Ordning och reda i ekonomin betyder inte per defintion höga skatteintäkter. Inget är någonsin statiskt i ett samhälle.

Man kan och ska givetvis ha olika åsikter i en demokrati, men är det några som (historiskt) sett skatten som ett mål, är det Socialdemokraterna. Är en omsvängning månne på gång? Vi ska aldrig glömma att medborgarnas inbetalda skattepengar för att smahället ska fungera, så som vi vill och bestämmer demokratiskt, är ett lån inte en gåva.

Därför blir jag verkligen beklämd av att se artiklar som i DN idag, en fullständig erosion och kapitulation inför vårt samhällsskick. Varför kan man fråga sig? Det är nog en del av det vi som är politiskt aktiva kommer behöva ta tag i, åter och åter igen. Läs artikeln i Expressen nedan, skrämmande! Demokrati måste kännas meningsfullt. Här i Sollentuna har vi denna mandatperiod en beredning som tittar på just hur vi kan bli bättre på kommunikation och integration, i första med våra kommunmedborgare, jag ser fram emot dess resultat som är menat bli presenterat under 2012.

Kent i Örebro skriver också i sina inlägg idag om vikten av både frihet och demokrati. Thomas B hittar en annan mycket viktig infallsvinkel. Även Tokmoderaten hittar sin väg. Liksom Holmqvist, och Mary X.

Gunnar Hökmark tar in ett perspektiv som tilltalar mig. Demokrati är inge teoretiskt begrepp.

”Vi behöver förstå att demokrati är den värdering som formar vårt samhälle. Det handlar inte om någon teoretisk och inåtvänd debatt utan om vår förmåga att förstå hur ett samhälle förändras. Annars blir det det andra värderingar som förändrar vårt och andra samhällen.”

Högberg, prata gärna drömmar men se inte bakåt.

SvT, SvD, Expressen, GP, HD,

Annonser

4 thoughts on “Frihet, ledighet och möjligheter.

  1. Ping: Diktatur – ett rop på… « Holmqwist

  2. Ping: Hur mycket är demokratin värd? — Mikael Persson

  3. Ping: Demokratin är inte starkare än vad vi gör den « Moderata Perspektiv

  4. Ping: Skrämmande « Smurfgodis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s