Någon måtta får det väl ändå vara…?

När man tycker olika om politik så är det rätt naturligt att man hittar frågor där man inte kan dra jämnt och samma slutsatser i vissa frågor. De är ofrånkomligt att man kolliderar i debatten, ibland våldsamt – ibland bara lite lätt. Nu bevittnar vi något som bara är att likna vid en frontalkrock…

Någon måtta får det väl ändå vara…?


Ledstjärnan i Netroots, Johan Westerholm, skriver i dag på ett sätt som inte kan betraktas om något annat än en frontalkorock, där motståndarna skall flyga ut genom vindrutan och landa i en dynghög. Westerholm skriver om ett nedlagt arbetsmiljöinstitut och den människosyn som måste ligga bakom beslutet. Sällan har skillnaderna mellan god och ond varit så tydlig som i Westerholms text:
”…Färre inspektioner leder naturligtvis till fler brister som inte kan åtgärdas på arbetsplatserna och därmed ökar risken för olyckor. Även olyckor med dödlig utgång.
Det jag kan ha mina funderingar över är kanske inte så mycket att mina politiska motståndare Mary X Jensen, Fredrik Antonsson, Fredrik Lidby och Thomas Böhlmark inställning till den förda politiken. Det jag kan tycka är direkt osmakligt är däremot att denna FB-grupp, som bara vill markera mot det ökande antalet dödsfall, är så i totalt avsaknad av företrädare för Alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet. Mary, för att ta ett exempel, brinner mer för vår statschefs mediebild än hon vill vara med och skänka de som dör på sina arbetsplatser en tanke under en enda ynka minut.
Ingen av dem har haft orken, modet eller intresset att gå med i FB-gruppen för att markera sin respekt för de som förlorar livet i arbetet. Alla finns de i andra fora med på FB i en rad andra grupper men inte i denna.
Detta säger tyvärr en hel del om vilken människosyn som främst moderater odlar. Eller syn på arbetare skall jag väl säga. Som förbrukningsmaterial, när en tagit slut så kan den med lätthet ersättas av en annan.”

Men någon måtta får det väl ändå vara…?


Johan funderar över vår inställning till den förda politiken för att komma fram till att det är osmakligt att vi som är så aktiva på Facebook inte har haft modet, orken eller intresset att gå med i just den där FB-gruppen när vi är med i så många andra grupper. Därefter dras då slutsatsen att borgare i allmänhet och moderater i synnerhet därför tycker att det är helt okej att arbetare dör, skadas, lemlästas på sina arbetsplatser. Vår människosyn är sägs vara sådan, iallafall mot de som arbetar…
Problemet för Westerholm i detta resonemang är att ingen av oss hade någon som helst aning om att den gruppen fanns. Vi tycker naturligtvis att den här FB-gruppen är helt rätt ute när de vill hedra de som fått se livslågan slockna på arbetsplatsen, av olika skäl – men där det mest upprörande naturligtvis är slarv, dåliga rutiner eller ett eftersatt säkerhetsarbete. Men att gå med i gruppen nu känns falskt, även om vi alla kommer att ha våra tysta minuter vid lunchtid den 8 juni.
Det finns hundratusentals grupper, miljoner sidor på Facebook och att hänga med i vad som finns och vad som görs är omöjligt för vemsomhelst – utom för Johan Westerholm. Problemet för Westerholm är att han själv gick med i den där gruppen först när han blev upplyst – efter ett samtal från de som startat sidan. Antingen struntade han i sidan först, eller så var han precis lika oinformerad som vi andra. Förmodligen det senare, även om man inte kan vara säker på att så är fallet.
Det finns en annan Facebook-grupp – ‘Förhindra mord, våldtäkt och misshandel’ – som lyfter fram lidandet i inbördeskrigets Kongo. Barn och kvinnor lider i tysthet, systematiska våldtäktskampanjer är en del av vardagen på samma sätt som den ständigt närvarande rädslan för misshandel, tortyr eller döden. Det är en facebook-grupp av miljoner, men det är en grupp som vi är med i – men inte Johan Westerholm. Betyder det att Johan Westerholm går omkring och tycker att det som sker i Kongo är okej?
Alls icke – Westerholm har nog inte sett sidan och kan inte ta parti på nätet när han inte hittat dit. Johan Westerholm bryr sig säkert om lidandet i Kongo, precis lika mycket som vi bryr oss om det tragiska faktum att det dör byggnadsarbetare i Sverige under sitt yrkesutövande. Men där Westerholm har som mål att klistra på oss en människobild där vi inte känner igen oss själva, så erkänner vi iallafall att vi vet att Westerholm trots allt är en god människa.
Detta trots Westerholms ambitioner att utmåla oss politiska antagonister som några som njuter av arbetarnas lidande, av död och lemlästning. Det är ett bloggmässigt lågvattenmärke som Westerholm borde fundera över. Vart tog respekten vägen? Eller var det bara en riktigt dålig dag i den Westerholmska vardagen?

Men någon måtta får det väl ändå vara…


Länkar:
Annonser

9 thoughts on “Någon måtta får det väl ändå vara…?

 1. Johan W är patetisk och en lögnare. Han ”glömmer” nämligen att berätta i sitt inlägg att den stora ökningen av dödsfall på arbetplatser skedde under 2003–2006. Ökningen var då 35% och hör och häpna, ökningen skedde under socialdemokratiskt styre. Med Johan W:s egen retorik måste detta då innebära att sossarna är mordiska pervon som vill ha ihjäl vanliga arbetare. Noterbart är att antalet dödsfall minskade under Alliansen för att nå en all time low, lägsta, nivån någonsin 2009. En mindre ökning har skett 2010, vilket man inte kan dra någon slutsats av alls.

 2. Ping: Borgeriet skiter i arbetsmiljö « Röda Berget

 3. Från denna artikeln —> http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.2832060-investera-i-en-battre-arbetsmiljo

  ”Regeringens nedskär­ning­ar på Arbetsmiljöverket och
  Arbetsmarknadsinstitutet börjar visa resultat. Med sämre arbetsmiljö och
  färre inspektioner ökar olyckorna på arbetsplatserna. Detta leder till
  långa sjukskrivningar eller till dödsfall i värsta fall.”

  ”Det är nödvändigt för att alla ska klara att arbeta fram till pensionen.
  Det är inte bara inom byggbranschen, utan också i många andra yrken som
  allt för många inte når nuvarande pensionsålder. Vi behöver därför
  ställa högre krav på arbetsmiljön samt på kontroller och uppföljningar
  av arbetsmiljöarbetet. Även attityder till arbetsmiljöarbetet behöver
  förändras på arbetsplatser.”

  ”Ackordsarbete är en annan bov i arbetsmiljödramat. Det ökar
  hetsen så att arbetare inte tar tid på sig att använda olika
  skyddsutrustningar. Att ackord driver upp lönen, är en kortvarig lycka,
  om man bara under några få år skaffar sig bestående skador på kroppen.
  För att vi ska orka jobba tills vi blir pensionärer, borde det finnas
  ett annat belöningssystem som kan påverka lönen, men där arbetsmiljön
  står mer i fokus.”

  —–

  Vem tjänar på att vi skapar en arbetsmiljö där människor slits snabbare och inte har en chans att nå pensionsåldern ?

  • Hej Bo, (som jag ser i dina referenser att du heter)
   nu börjar vi närma oss det som kunde vara mer intressant att diskutera än renodlad pajkastning. Jag håller helt med om att arbetsmiljö är viktigt, leder ju sedan nyår dessutom en nämnd som ansvarar för en stor del av den biten i min kommun.
   Nu är ju den ledare du citerar klart S-märkt, och tidningen likaså. Jämtland är känt för sin rödhet, och visst, med all respekt. På andra ställen är det slagsida åt andra hållet i media.
   I själva sakfrågan, om jag tyvärr inte hinner gå på djupet i nu pga snar avresa för en liten tur i vårt vackra försommarland, kan vi konstatera att vi f.n. blir allt äldre. Det är en kombination av många saker, inte minst att vi fått det bättre i arbetslivet. Det gäller nu att se till att, om vi vill fortsätta att leva och utvecklas i livskvalitet, också tar tag i bieffekter av samhället på olika sätt. Ett samhälle är aldrig statiskt, än mindre världen. Eftersom du refererar till länstidningen i Östersund, kan jag även tipsa om dagens huvudledare…länkar upp den i mitt inlägg från igår, den passar där även om jag säkerligen inte skriver under helt och fullt.

   /Fredrik

 4. Jag heter inte Bo men ok.

  Ja det är en S märkt länk jag hoppas det inte är ett bekymmer i sig. Arbetsmiljön är viktig och det är viktigt att människor som jobbar i vilken branch som det än må vara har goda verktyg som avlastar och ser till att människor inte slits ut i förtid. Exemplet som är i länken handlar om en mattläggare som kämpar med 270 kilos tunga mattrullar där en avsaknad av hydaulvagn ser till att jobbet orsakar förslitningar i förtid. Det är själva principen jag tycker är viktig att man måste bejaka åtgärder på en arbetsplats som ser till att ta bort moment som sliter onödigt mycket på kroppen när det kanske finns verktyg som kan avlasta. Dessa avlastningsverktyg kan vara skillnaden på ett yrkesliv i branchen eller att man måste stiga av efter ett par år på grund av förslitningar som gör att man blir sjukskriven.

  Det finns ingen lönsamhet för samhället om vi tillåter att ha arbetsplatser där man sparar in på verktyg till arbetaren som kostar pengar och samtidigt bidrar till att arbetarens kropp slits ut snabbare än det borde vara. Så det handlar om en samhällsekonomisk fråga i grund och botten.

  Denna post ovan var en ”cut and paste” som jag la i kommentatorsfältet på alla sidor som länkade precis samma bloggpost. Sakfrågan är viktig och det skall inte ha någon betydelse om den posten kommer från en S-märkt tidning eller från ett område som du beskriver som rödhet. Jag är inte intresserad av någon pajkastning hittar jag intressanta argument så lyfter jag fram dem.

  Det handlar i sista led om att hålla nere kostnaderna för sjukskrivningar så man kan se avlastningsverktyg som förebyggande sjukvård. Jag skall titta på den ledaren som du länkar till. Ha det trevligt på landet.

  • Ber om ursäkt, du vill kanske vara anonym, men jag tror jag hittade rätt förnamn nu…

   Hur som, jag har egentligen inga invändningar till det du skriver, och har delvis erfarenhet av vissa otyg i olika arbetsmiljöer. Visst handlar det om att hålla nere sjukskrivningskostnader, helt rätt. Dessutom handlar det om att god arbetsmiljö främjar gott arbete, vilket samhället i slutänden också tjänar på-

   Landet blir imorgon, vi lade om planen, man behöver ta det med ro ibland, och mycket behöver tas om hand när man har lite mer tid än i vardagstempot. Ser fram emot Ötsergötland och Småland. Upptäcka nya marker.

 5. Fredrik det är inte mitt namn. Har jag verkligen skrivit Bo ? Jag är intresserad av diskussionerna och jag vill slippa pajkastningen men ibland får man en och annan paj på sig.

  Om man verkligen vill så går det nog lätt att ta reda på vem jag är via emailadressen om det har betydelse, men debatterna handlar inte om min person eller vem jag är. Om jag någon gång väljer att engagera mig i ett politisk parti då kan det finnas en poäng i att stå med sitt eget namn.

  Jag tyckte det var kul att du länkade från en av de S-märkta tidningarna som kommer från ett rödhet område, jag har försökt att uppmuntra nätrötterna att lyfta fram dessa tidningar eftersom det är tankar från S-märkta och de är själva S-märkta. Oftast ser jag bara en strikt diet från dem som handlar om SvD, DN, Expressen och Aftonbladet, medans de i andra änden klagar över ekokammarens dominans i media. Jag tycker att de hjälper till att cementera ekokammarens dominans när de inte bryr sig om att lyfta fram de S-märkta dagstidningarna som finns i landet.

  Jag tror man missar bredden om man bara håller sig till de rikstäckande tidningarna och jag tycker det kan vara viktigt att lyfta fram de små dagstidningarna om man tycker att de skriver någonting bra eller som den artikeln du länkade till som blir som en spets mot sossarna eftersom det kommer från en ledare skriven i en S-märkt tidning.

  Det finns ju borgerliga landsortstidningar också som kanske har intressanta funderingar bland ledarna som inte riktigt kommer upp till ytan om man känner att man står närmare dem politiskt?

  Vi lever i en tid där man kan få tag på tankar och funderingar som skapas ute i vårat avlånga land så det vore fel att inte ta tillvara denna resurs för i slutändan så väljer man själv vad man vill lyfta fram och det skadar inte att ge sig ut i ”snårskogen” och ta fram tankar man själv har men man får orden och meningarna serverat för sig från den lilla tidningen som inte är rikstäckande.

  Ha det gott på landet.

 6. Ping: Det spelar ingen roll om tidningen är röd eller blå så länge som den bidrar till mångfald i det politiska debattklimatet. « essbeck

 7. Ping: Det fina vädret är Moderaternas fel! « Maria Hagbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s