(S)olen försvann bort till Örebro, och vägrade gå ner över Vä(s)t…

Så här i elfte timmen denna söndag, när jag egentligen borde arbeta lite, men helt enkelt inte orkar, kan jag konstatera att vi får gratulera Socialdemokraterna i Västra Götaland och Örebro till en oerhört väl genomförd och lyckad omvalskampanj. Nu kan man dock ifrågasätta validiteten på det resultatet med tanke på andelen väljare som gått till valurnorna, men faktum kvarstår; i Västra Götaland har Sverigedemokraterna gick ett mycket bra val, Miljöpartiet likaså, medan (S) och (M) i stort set håller ställningarna och de mindre partierna på båda sidor om blockgränsen gör ett dåligt val. (FP), (C), (KD) och (V) tappar lika många mandat tillsammans som (SD) tar, 9 st. Dessutom tar (M) 2 och (MP) 4 mandat, och Sjukvårdspartiet tappar motsvarande (åker ut). Valresultatet ligger på låga 43,1% att jämföra med 80,57 % i september 2010.

I Örebro är läget något annorlunda. Där har (S) gjort ett oerhört bra val, förvisso på ett lågt valdeltagande, 62,8%, att jämföra med 83,6% i september. När det gäller småpartierna, har nog samtliga en rannsakan att göra, alla går tillbaka utom (SD). Det är bara de och (S) som tar nominella plussiffror av alla partier. De har uppenbarligen lyckats mobilisera väljare. Vårt kommunalråd Kent Persson ger (S) en eloge för väl genomförd kampanj. Att kalla det jordskredsseger som SvD gör, är kanske lite magstarkt ändå….

Vad ligger då till grund för detta resultat? Är det den uteblivna debatten mellan Juholt och Reinfeldt? Den hälsosamme ekonomisten tror att det påverkat. Tokmoderaten skräder inte orden om väckarklocka. Högbergs tankar tar fram saker han inte behöver diskutera nu!

De vi kan konstatera är att i förlängningen är det demokratin som är förlorare. Jag hade verkligen hoppats på ett högre valdeltagande. Vi får hoppa att detta bidrar till att vitalisera diskussionerna om hur vi tillsammans ska kunna förstärka demokratin!

Nu är det dags att sova, men vi får säkert anledning att åter mötas i diskussionsforumet.

DN, DN2, SvD2, GP, GP2, GP3Expressen, HD,

Blogg;  Krassman funderar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s