Är (S)katter ett självändamål i det gamla regeringspartiet?

Nu på morgonen presenteras en undersökning gjord av Finansdepartementet på uppdrag av Ekot, och som flera morgontidningar vidarerapporterar torrt via TT. (se länkar nedan)

Man kan undra vad själva syftet med denna undersökning är. Visst är det en viktig funktion att låta granska vad regering och riksdag gör, det ska naturligt i en demokrati-en författning som många i världen skulle ge sitt liv för att uppnå.

Vad är det då man lyfter fram i reportaget? Jo, man låter finansministern uttala sig om ”volymen” på sakttesänkningar och om huruvida det varit en bra nivå. Som Anders Borg mycket riktigt påpekar, har de skattesänkningar som gjorts syftat till att skapa en bättre dynamik i Sveriges skattesystem, och främja arbete som i sin tur skapar ett inföde av skattepengar till staten. Dessutom har alliansen höjt skatter t.ex. vissa miljöskatter. Detta lite omskrivet så att gemene man har lättare att ta till sig budskapet. Ekot verkar mer intresserat av att koppla intervjun till vilken typ av kampanj Bo Lundgren bedrev för 9 år sedan. Efter den som misslyckades kapitalt, hade vi ju faktiskt ytterligare en socialdemokratisk regering, och en viss omdaning av den borgerliga politiken.

Jag är nu inte ute efter att bli någon slags påhejare av Anders Borg just i detta inlägg. Ser man då hur Ekot lägger upp sin argumentation, faller den i bilden av att man lyfter fram Tommy Waidelich, det nya språkröret (talesperson heter det på korrekt S-språk, visst) i ekonomiska frågor och hans trots allt lite hack-i-vinyl-skivan-liknade svar som kommentar till undersökningen. Inte mycket nytt och mycket ”sitta still i båten”.

– ”Om vi hade fått styra (helt själva min anm.), hade vi satsat en hel del av detta på välfärden”, säger han. Och vad betyder det, undrar jag? Välfärden, ett sån’t där ospecificerat ord som många politiker, även borgerliga, gärna tar till när de vill säga något som inte går att säga emot.

– Så hade de ”säkert även sänkt skatten, men inte på ett sådant sätt att det gått till dem med högsta inkomster i första hand”, fortsätter han. Då är han dåligt påläst anser jag, både om ekonomisk teori och praktik, skattesystem, och om hur Alliansens arbete faktiskt gått till. Men visst, till den stundande påskmåltiden, passar ju retoriken bra.

Jag tror inte det är många i vårt land som inte vill ha ett bra sjukförsäkringssystem, eller för den skull ett skatesystem som gynnar den som arbetar och sköter sig. Läser man de andra artiklarna med koppling till denna i SvD, så förstår man ju också att vi under många år haft ett, och fortsätter att ha, ett enormt svinn i systemen. Att komma åt det skulle också gynna den samlade välfärden. Men att som Waidelich uttrycka sig med

– Vi ser inte några behov av stora skattehöjningar eller stora skattesänkningar.

ger inte mig någon tro att han övertygar människor. Bäst att inte göra något, utom kanske spendera lite mer skattepengar (varifrån de nu kommer), och sedan är det nog bra som det är. Ett systmem är aldrig så bra att det inte kan bli bättre, inte alliansens heller, men att vara luddig hjälper inte människor att få förtroende för dem som styr.

Ett system som bygger på skattefinansiering, dessutom progressivt -dvs efter betalningsförmåga, enkelt omskrivet-som vi har i vårt land, ställer också vissa krav på sig självt för att det ska fungera. Annars börjar människor missbruka det, smita undan och sakta eroderar systemet inifrån. Det har tyvärr skett under en lång tid i Sverige därför att de pengar som samhållet ytterst har till låns av medborgarna för att åstadkomma ”det gemensamma” inte använts på ett sätt som inger förtroende.

SvD 2, DN, DN2Helsingborgs Dagblad, HD2, GP, GP2,

Bloggar; Peter Högberg orerar mest om skattesänkningar och företagsamhet, blandar inte i det i detta kapitel, men tar upp ämnet senare för det ligger mig också varmt om hjärtat, tro’t eler ej Martin.

Kent P tar upp en väldigt viktig aspekt för alla politiska partier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s