Söndag middag-en observation i stunden…

Sifo har idag publicerat en ny opinionsundersökning i ett antal morgontidningar och många frågar sig om det finns en s.k. Juholt-effekt? I dagens värld ska allting gå så fort, så fort. Jag är tveksam till någon Juholt-effekt just nu, inte minst pga allt som pågår runt ”klotet” på olika ställen.

Om jag ska ge mig på att försöka analysera något av denna SIFO, kan jag börja med att konstatera att ingen förändring ligger utanför den statistiska felmarginalen, viktigt att komma ihåg. Det senare betyder heller inte att man ska låta bli att fundera över vad som händer, utifrån siffrorna. Jämfört med valresultatet ligger Alliansen 2,6 % under och de tre f.d. rödgröna allianspartierna 2,1% över detsamma. Försprånget för Alliansen har nu krympt ner till 1,1, %.

De enskilt två största förändringarna denna gång står (M) med – 2,5%  men trots det fortfarande största parti, och (MP) med + 1,5% för. Detta glädjer säkerligen en och annan vänsterväljare, men att Lars Ohly går ut i Expressen och flirtar med Håkan Juholt ter sig mest förlöjligande. Inte ens vänsterbloggare tycks uppskatta det. Visserligen går (V) fram dubbelt så mycket som (S), + 0,6%, men det är nog ingen trygg framgång för Ohly.

Värt att notera är även att inget alliansparti ligger under eller på 4%-spärren, närmast är (KD) med 4,5%, och då har man ändå gått fram.

Oavsett var man står politiskt, är det inte så svårt att konstatera att ”räkneverken är nollade” som det brukar heta både i public service och kommersiella kanaler titt som tätt numera. Den som vill vinna val under 2014 har en grannlaga uppgift i att vinna förtroende och locka nya väljare. Jag och kollegor i Sollentuna pratade redan efter valet 2006 om ett paradigmskifte i svensk politik om Alliansen skulle lyckas vinna valet 2010. Nu lyckades vi med det, och paradigmskiftet har vi sett början på, och är mitt uppe i. Som Kent P mycket riktigt påpekar i sin krönika, läs nedan, innebär nutiden

”Att sitta still i båten är nog inget bra recept till politisk framgång. Man måste gå i takt med tiden och man måste kunna visa väljarna på vilja till utveckling.”

Både Alliansen och opposition i sina olika skepnader har nog all anledning att tänka över hur man ser på framtiden, som jag påpekat i andra inlägg, går det mesta i världen idag väldigt fort. Förtroende är färskvara och måste underhållas. Moderaterna håller just nu på med ett stort utvecklingsprogram som innefattar både idépolitik och kommunalt handlingsprogram. Det ska bli spännande att få ta del av det arbetet!

Krönikan (nedan) som PJ Anders Linder har i Svenskan idag, har en del att förtälja. ”Väckarklockan” som många väntat på, ringer nu för Alliansen. Någon domedagsklocka vill jag inte kalla det, men väl en påminnelse om att vi inte har haft någon opposition att tala om i Sverige det senaste halvåret. Förhoppningsvis, ja just det, blir det en förändring när S-kongressen är överstånden, även om jag ibland kan ha vissa dubier när det gäller den saken. Läser man t.ex. Johan Westerholm, inser man ju att kriget ingalunda är över.

Vänstern med Juholt i spetsen ska dock inte underskattas, det finns tillräckligt många som anser att de ska ha och ”äger” makten. Därför kommer det an på en borgerlig Allians att visa dels

– att man är fyra kompetenta och samspelta partier, som vill fortsätta regera på goda idéer som har förmågan att utvecklas.

– att man inte vinner något på att utöva krypskytte på varandra, då underminerar man bara den goda bas man byggt upp, och istället för att bredda väljarunderlaget, blir man kannibaler dvs. snor röster från varandra och eroderar fortsatt regerande. Lösningen stavas ofta ömsesidig respekt och generositet.

– precis som PJ Anders Linder skriver,

”Borgerlighetens manöverutrymme ökar inte, utan minskar, ifall man avstår från att söka brett stöd för borgerliga värderingar.”

Låt oss borgerliga sympatisörer vara med och understödja en positiv idédebatt och visa på att vi i Sverige inte vill vrida tiden tillbaka till före 2006.

Krönika från vänster; Peter Högberg i Småland, Martin Moberg i Blekinge,

Borgerligt; Kent P., Thomas Böhlmark, Tokmoderaten,

Svd PJA Linder, GP, Helsingborgs Dagblad, Aftonbladet, DN, Skånska dagbladet,

Intressant

Annonser

2 thoughts on “Söndag middag-en observation i stunden…

  1. Tror vi anta utmaningen att föra diskussionen framåt på egna meriter och satsa på nya, bra ideér – Juholt ska bli upptagen med att svara på VÅR politik och inte vice versa – och då behöver vi nog vakna till. Gillade som alltid PJ Anders Linders ledare i SvD. /Linda

  2. Ping: Söndagskrönikan om efterdyningar och vägen framåt | Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s