Det gäller att vara bäst när det gäller…

En favör man har som frilans och s.k. fritidspolitiker (vad är det förresten kan man undra, för någon fritid har man inte mycket i den rollen!) är att det ibland går att ta sig friheten att ta en paus i allmänna göromål och titta på t.ex. skidskytte-VM. Idag var det Helena Ekholm som skulle tillfredsställa den svenska auran. Visst fanns där andra svenskor, men det är ju bara medalj som media vill ha. (med tanke på gårdagens i mitt tycke lite tvivelaktiga Dag, internationella kvinnodagen, kan man ju undra hur tankarna går på olika håll?)

Det var i alla fall en fröjd, att mellan telefonsamtal och e-post, kunna konstatera hur en idrottskvinna håller i och med tålamod och envishet genomför en tävling som kan vara en av de bästa i historien. Hon sköt inte en enda bom, och åkte dessutom skidor på ett ypperligt sätt. Det intressanta var att hon inte stressade i snålblåsten, skottserierna var i många fall längre tidsmässigt än konkurrenterna, men hon träffade 100% rätt. Grattis säger jag med beundran!

Steget är inte långt till den process och långlopp som (S)ocialdemokraterna går igenom när man letar ny partiledare efter Mona Sahlin. Ännu en framkastad kandidat har nu sagt nej, Leif Pagrotsky säger sig inte vara villig att ställa upp. Visserligen vet man snart varken ut eller in om vem som kan tänkas vara intresserad under ytan, ovan ytan eller som outsider. Det har använts många olika epitet när det gäller skådespelet, och jag tänkte inte recensera det här och nu. Jag nöjer mig med att säga att det kommer att behövas att vara bäst när det gäller, inte bara internt inom (S) utan även utåt, mot Sverige på sikt, om ska nå framgång för partiet som anser sig ha mer eller patent på styret vårt land. Utan kvaliteter av ganska ovanliga slag, hur betrodd och förankrad i den gamla S-myllan personen än är, kommer den tilltänkta/e att stå sig slätt. Risken för platt fall är överhängande.

Nu gäller inte det bara det socialdemokratiska partiet, utan även Alliansregeringen. Man kan absolut inte luta sig tillbaka och tro att med den typen av (icke)opposition som just nu pågår från den traditionella vänsterkanten är promenadstigen till valseger 2014 redan krattad. ”A vrai dire” som man säger på franska, eller rent krasst på svenska, kommer det att krävas en kraftansträngning och en fortsatt rörelse framåt för att framstå som attraktiva och intressanta för de borgerliga partierna. Dagens väljare, oavsett sida, är inte lojala och ”konservativa” i den utsträckningen att det räcker för valvinst. Det har (S) fått erfara två gånger nu, och i mitt sinne är det slutet på en tradition och en hegemoni i svensk historia.

Nej det gäller att vara bäst när det gäller, inte bara på träning (opinionsundersökningar t.ex.) och genom duktig hantering av samhället. Man måste visa på framåtanda också för att dra till sig intresse och skjuta mitt i prick. Precis det, och lite tur i olika avvägningar gjorde Helena Ekholm till en stor segrare idag.

DN, DN2,

Bloggar, Kent P., Tokmoderaten, Maria Hagbom, Mary X, Mikael Andersson

Annonser

One thought on “Det gäller att vara bäst när det gäller…

  1. Ping: När partiet förvandlats till ett sänke | Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s