Euro-pa väl värt att vårda! #6

Ett litet avsteg i rubriken får bli undantaget idag, eftersom det är fortsättningen i SvDs serie om ”Euron delar Europa”.  När det stormar är det bättre att vara ombord säger finansministern, enligt skribenten. Som jag även uttryckte igår, Anders Borg är klart för Eurosamarbetet, i synnerhet med den kompetens och situation han representerar. Inget mer om det förutom citatet ovan tas dock upp i artikeln.

I den senare, speglas hur Estland gjort allt rätt, med bl.a EUs lägsta statsskuld (8%), och att de flesta esterna är postiva till övergången. Mycket mer än så får man egentligen inte veta, utan artikeln spårar över i att Ungerns, som tillträdande ordförandeland, premiärminister tydligen distanserar sig från ett snabbt medlemsskap i €urozonen. Trots detta har man gjort en hel del av ”ekonomisk hemläxa”, och det som möjligen stör är en för stor statsskuld. Denna har dock inget med storleken på vare sig Greklands (140%) eller Italiens (120%) att göra. (Får enligt reglerna vara 60% av BruttoNationalProdukten, dvs. ett lands värde av total konsumtion av varor och tjänster, bruttoinvesteringar samt export minus import)

På samma sätt som Sverige är beroende av sina exportmarknader, varav flera finns i EU, ger återhämtningen efter krisen 2008-2009 Östeuropa styrka.  Samtidigt finns en skepsis mot utvidningen, dels bland de egna kandidatländerna (troligen bara så länge det krisartade läget består enl. min mening), dels från övriga €uro-länder, som dragit öronen åt sig efter att man sett hur en del länder agerat. Rimligtvis är också detta övergående, även om man kommer att ställa ökade indirekta krav.

Som det ser ut nu, är Litauen och Bulgarien på väg in 2015, Polen och Tjeckien 2017 och ev. Rumänien 2019.

Som fotnot kan vi konstatera att de enda som inte förbundit sig att ansluta till Euron är Danmark och Storbritannien. Sverige kommer aldrig att tvingas in, men har inget särskilt avtal om att stå utanför.

GP,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.