”Lealöst och ledarlöst parti…”?

Ännu en opinionsundersökning kommer idag från SIFO i bl.a. Svenska Dagbladet och Göteborgsposten. Jag tog del av den i sängen, vaknandes till programmet ”Mannheimer och Tengby”, och kunde förnöjt konstatera att (m)itt eget parti ligger kvar på rekordnivåer, 34,2 %, i opinionen just nu. Tyvärr har inte de övriga Allianspartierna samma positiva trend. Det pratas mycket om Kristdemokraterna och deras framtid. Man har nu bytt partisekreterare, vilket möjligen kan vara en del i deras utveckling. Det är väldigt modernt att prata om ”förnyelse”, något som jag inte alltid är helt kontant med. Vad säger att allt ständigt måste förnyas? Jag dristar mig till att tro att det ligger i det modernistiska synsättet att allt ska gå fort och förändras hela tiden.

Tålamod är ofta en egenskap som betalar sig, det pratade t.o.m. vår finansminister om i Ulf Elfvings intervju idag. Det är klart att människan oftast önskar ett visst mått av förnyelse, ett beteende som jag dessutom tror tillhör åldrandet-man ser en bortre gräns för livet, och vill ta vara på möjligheten att ”stuva om”, det kan handla om allt mellan att såga ner träd, byta inredning, och sälja och köpa nytt osv.

 Likaså känner sig säkert inte Centern sig helt nöjda med att backa ner mot 4%-spärren. Samtidigt är det inte så nytt, omän obekvämt, för Alliansen. Redan inför valet insåg många att det fanns en stor potential av ”stödröster” bland moderater för att s.a.s. rädda de två minsta partierna över spärren och in i en ev. återvald regering. Nu vet vi alla hur det gick, ett nytt parti kom in i riksdagen, på många sätt också det en missnöjesyttring med de s.k. etablerade partierna. Nu återvänder många de stödrösterna till framförallt (M), eftersom det inte handlar om regeringsmakt/återval, utan ren sympatiyttring. Detsamma gäller enligt min mening Sverigedemokraterna, att de ökar och når s.k. all-time-high på 7,2% i SIFO-sammanhang, tror jag i mångt och mycket inte bara handlar om sympati, utan ett misstroende mot framförallt det f.d. ”stora partiet” som man visar genom ”välja” SD. Deras stöd bör inte förringas av någon, samtidigt som man kan konstatera att deras stöd är mycket större på landsbygden än i storstaden.

För Folkpartiet, känns det nog också motigt, men de är i alla fall på betryggande avstånd från riksdagsspärren. För samtliga borgerliga partier, dvs. Alliansen, finns ingen anledning att anta något slags högmod, men mer om det i en annan, redan utlovad blogg.

För Socialdemokraterna är läsningen definitiv inte rolig, men vad kan man i ärlighetens namn förvänta sig efter den som tid som varit? För att återgå till morgonens radioprogram, var där Marie Forsblad – som min rubrik citerar tillika ekots inrikeskommentator –  inbjuden till den första ”politikerkollen” efter valet. Intressant var att hon förutom att konstatera att Lars Ohly försöker rädda sitt eget skinn med att uttala sig i förtid (även det i kommande blogg), faktiskt uttryckte att Socialdemokraterna inte verkar ha kontroll över något i sin kommunikation,vare sig internt eller extent just nu. Det är inte ofta man säger sådant från den typen av avsändare…

Som jag nyss var inne på, finns inte så mycket annat att vänta sig med en avgången kapten – kvinnlig sådan i ett rätt mansdominerat parti – som uttalar sig fritt om det som är gånget, och den otroliga soppa som serveras av olika medier när det gäller förslag på nya ledare, uttalanden från gamla rävar osv. Det blir en intressant period, inte bara för de egna, att följa fram till kongressen i mars.

Under tiden gör Alliansen bäst i att fortsätta sitt arbete för Sverige, och inte  förfalla till att förvalta ett läge som idag för vissa ser väldigt gynnsamt ut. 

DN, Ekot,

Läs även andra perspektiv, Tokmoderaten, Kent, Peter Andersson,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.