Var rädd om demokratin!

Jag är inte den som kan bedöma om och huruvida det bör bli omval till riksdagen i vissa kommuner, som nu i Göteborg och Värmland. Enligt Valprövningsnämndens ordförande Benkt Åke Nilsson och matematikern Svante Linusson är sannolikheten att dessa två påverkats av de ev. felaktigheter som finns minimal. 

Nu återstår Örebro, där endast en röst skiljde blocken åt, och felaktigheter begåtts. Avgörandet fälls av Valprövningsnämnden i januari. I Örebro har man redan vidtagit vissa åtgärder för interimsstyre (med roterande ordförandeskap) medan man väntar, vilket även min kollega i Örebro skrivit om.

Oavsett alla siffror och statistik, hoppas jag man inte avböjer omval pga lättja utan att man tar demokratin på tillräckligt allvar. Den är för värdefull för att bara ”sopas under mattan”, sedan får man ropa om dåliga förlorare (s)om i Botkyrka häromdagen, eller vad man vill. Jag fortsätter att påminna om att i vissa länder slåss man med sitt liv som insats för att upprätta ett demokratiskt samhälle…

Om detta skriver även Norah4You

GP2, GP3, GP4, SvD2, Sydsvenskan,

One thought on “Var rädd om demokratin!

  1. När det gäller Värmland och Göteborg har den lärde matematikern begått ett fel som han tydligen inte tänkt att han behöver ta hänsyn till. Hans sannolikhet är endast riktig under förutsättning att varje enskild icke räknad röst och varje enskild underkänd röst kan räknas som oberoende av varandra. I första fallet kan man möjligen slå Tjebychevs sats och räkna ut att 90 % sannolikhet föreligger för att hans mycket låga (någon på miljonen) sannolikhet skulle vara riktig om man utgår från fördelningen i valet i övrigt.

    MEN när det gäller underkända röster är det inte så enkelt. När röst underkänds av en valnämnd, så finns det tyvärr risk för subjektiva bedömning i form av tendens. Den går inte att utesluta. Alltså är det i det fallet så att varje enskild röst i det fallet återigen bör kontrolleras och då av historiker som har vetenskapsteoretisk utbildning i att spåra tendens i texter och skrifter – detta har så vitt jag vet inte skett och då är den lärde professorns slutsatser ute på hal is.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s