Opinionens källartrappa

Jag kommenterade Skops senaste mätning redan i natt, men nu har även Sifo kommit med en färsk undersökning i flera morgontidningar.

En kort analys säger att trenden bekräftas av båda undersökningarna; (M) stärker sin ställning som största parti, trots att man går tillbaka lite. Alliansen stärker också sin siffra tack vare (Fp) och (C), medan (Kd) går tillbaka lite – det mesta utanför det statisktiskt säkerställda. Lite tillpetsat kan man undra åt vilket håll trappan egentligen går för vissa partier, till mörka källaren eller till ljuset på övervåningen.

Socialdemokraterna fortsätter backa och ligger nu mer än 3% under (Ms) siffra, vilket måste oroa det möte som pågår i detta nu. Även om de ökade något i Skop, se mitt tidigare inlägg. (Mp) och (V) går kräftgång, där Miljöpartiet står starkast sett över tid, kanske inte så underligt. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna sin ställning, också det ganska naturligt i en kombination av mediefokus och missnöje från potentiella väljare till framförallt vänstern.

En opinionsundersökning är alltid en opinionsundersökning, men (SDs) siffror går inte att vifta bort som många gjort alltför länge. Frågorna behöver tas på allvar, och det tror jag kommer.

GP, DN, DN 2SvD, Sydsvenskan

Bloggar om ämnet; 

Alliansen; Anders Ågren, Fredrik Axelsson

Oppositionen; Peter Andersson,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.