Volvos utmaningar

Idag berättas att Volvos ägares (Geely Group) styrelseordförande Li Shufu vill ha större bilar, av modellen lyx, i Kina. Detta går stick i stäv med vad Volvo PV anser ligga i tiden. 

Vad vi nu ser mer och mer av, är hur Kina vill uppnå den lyx och flärd man sett Västvärlden ha tidigare under många år. Då räknas inte miljöproblem och annat in, en klassisk utveckling. Jag tror många har befarat just denna utveckling,och vi får väl se vad Volvos linje blir. Kina är en enorm marknad, men också ett hot mot både ekonomier i Väst, och mot miljön globalt om inte hänsyn tas till vad man inom t.ex. Volvo lärt sig genom åren.

Sverige har två biltillverkare, en med nederländskt styre (och påstått ryskt ägande), den andra med kinesiskt ägande. Intressant blir det att se hur dessa båda märken kan fortleva och utvecklas. Personligen tror jag Saab har ett bättre läge ur vårt nationella perspektiv, då med förutsättningn att man lyckas med sin omstrukturering så klart. 

SvD, SvD 2,  DN, DN 2,  Sydsvenskan, GP,

Annonser

3 thoughts on “Volvos utmaningar

 1. Tyvärr så tror jag att loppet är kört för SAAB. Stora förluster och få sålda bilar, krävs mirakel och hög ekonomisk uthållighet för att överleva som biltillverkare.

  Flera Volvo fabriker byggs i Kina, när de byggt ut kapaciteten så tror jag inte att Geely kommer att behålla fabriker i Europa. Helt enkelt för att det är för höga kostnader.

  Om marknaden är tillräckligt stor i Kina så finns heller ingen anledning att slå vakt om den Svenska marknaden.

  Men det är en frisk målsättning, högre kvalité än BMW och Mercedes.

  • Tack för kommentaren Martin!

   Det ligger mycket i vad du skriver, i synnerhet om Volvo. Ingen säkerhet för tillverkning i sverige överhuvud taget. Dett med ”stora bilar” är bara en början.

   När det gäller SAAB, är det ett företag med mer än 9 liv…om det räcker får vi se. De finns också en kämpaglöd och en entuisiasm som få har. Lyckas man få ner jämnviktsläget för att börja tjäna pengar, kan allt hända! Men visst, tufft läge. Helt klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s