Regeringsombildningar…

I dagarna rasar diskussionerna om ”regeringsombildning” i det (s)tora svenska partiet. det som fått konkurrens om sin storlek i årets val, och i opinionsundersökningarna den senaste tiden. Jag tänkte inte ta upp det ämnet i dagens reflektioner.

Nej, nu skrivs det att den franske presidenten, av olika skäl rätt kritiserad och bespottad både här hemma och i utlandet, accepterat att landets regering avgår. Nu är det inte så dramatiskt som man kan tro. I Frankrike är det presidenten som godkänner/utser premiärminister och sedan den nya regeringens ministrar. (Ungefär den roll som talman och riksdag har i Sverige) Denna regeringsombildning har varit förutsedd och spekulerad om sedan i våras. Nästa presidentval, och parlamentsval i Frankrike äger rum våren 2012, och det här ska ses som en positionering inför de valen. Sarkozy vill bli omvald, men har i år haft bekymmer med att han och hans premiärministers regering vill höja pensionåldern från 60 till 62 år inom några år. Ja ni läste rätt…i vårt land klagar vi över att man inte vill låta pensionärer arbeta i vissa fall, i mellaneuropa vill man inte se behovet av att stärka socialförsäkringarna genom att folk arbetar längre. 

Det är intressant att konstatera att vårt land kommit rätt långt i utvecklingen av sociala förmåner och villkor, samtidigt som det återstår massor att göra. Andra länder drabbas av strejker och bråk när man hävdar att alla sådana förmåner är något man gjort sig berättigad till, oavsett hur mycket ekonomiska resurser som kommer in till kassan för att täcka behovet.

Intressant är också hur mycket mer man täcker detta i utrikesmedia…

DN, Sydsvenskan, GP, Expressen

De Telegraaf, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.