Herr Ohly ställer sig själv i en hörna, och kan inte slå bollen därifrån.

Återigen faller kronan pga den finansiella oron  som råder sedan vissa regeringar i EU sett till att överbelåna sina länder, dvs. gör avsteg från det de själva varit med och bestämt om. Inte heller krisen mellan Nordkorea och Sydkorea gör saken bättre.

Dollarn har idag för första gången på mycket länge gått över 8 kronorsvallen. När detta skrivs, är kursen 8,05 SEK. Gentemot €uron står kronan så lågt som 9,84 SEK/€. Vill man köpa resevaluta får man betala 8,22 resp. 10,04.

Fast kronan står ju så stark för sig själv! Eller?

I söndagens Agenda, njöt Lars Ohly av att få vara med i glansen av ”de stora” i paneldebatten, de övriga inbjudna var Cecilia Hermansson chefsekonom Swedbank, Sven Hagströmer känd finansman och finansmarknadsdminister Mats Odell (Kd). Det tragikomiska var att han ganska snabbt klassade ut sig ur debatten, han pratade bara om grekiska löntagare och har inte förstått (eller vill inte) vad saken handlar om. De övriga tre förstår ju ekonomi på ett helt annat sätt, även om de ser saker delvis ur olika synvinklar. 

Demagogiska klyschor som visar att han inte förstått den strukturella krisen, i Grekland, i flera andra europeiska länder, gör att jag bara säger; bevare oss väl för att ha honom, Lars Ohly, med i en regering i höst!

Läs även Sydsvenskan med bra infallsvinkel i intervjun med Robert Bergqvist. E24 har också en bra bakgrundsbild. Just  

SEB tror i en valutaanalys idag att kronan kommer att stärkas till 9 kronor mot euron vid årets slut. Eftersom kronan är en mycket konjunkturkänslig valuta så kommer den att stärkas när Riksbanken börjar höja räntan, resonerar banken.

Detta innebär alltså, för den som läser, att för att kronan ska stärkas långsiktigt, krävs en räntehöjning från Riksbanken, dvs. att det blir dyrare för alla svenskar att låna pengar.
En stilla undran; är det också det som herr Ohly och vänstergänget tycker är fördelen med att stå utanför ett regelrätt valutasamarbete?

SvD 1, SvD 2, DN

Annonser

2 thoughts on “Herr Ohly ställer sig själv i en hörna, och kan inte slå bollen därifrån.

  1. ”Vintern är över och våren är här, sade finansminister Anders Borg (M) när han idag presenterade regeringens vårproposition.” för en månad sedan, medan vi andra fortfarande fryser så ger vår finansminister gladeligen bort miljarder till spekulerande banker.

  2. ”Ger bort miljarder till spekulerande banker”, vet jag inte riktigt om jag följer i din tankegång…? Kan du specificera vad du syftar på när det gäller finansminister Anders Borg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.