”Viktigt med p’ocenten Helge”…eller ”Grannen rik på din bekostnad”?

Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik”, är en strof ur den numera 32 år gamla slagdängan med Lill Lindfors. Vi som egentligen inte vill kallas medelålders {men är det}  slås tydligt av hur mycket musik som lyssnas på av ungdomar idag, också spelades när vi var barn och unga på 1970-80-talen.

En annan klassiker som förmodligen inte är lika känd bland yngre idag, var ju TV-programmet Nöjesmassakern, (programmet sågs som mest av 4,7 milj. svenskar…rätt ofattbart!) där bl.a Sven Melander och Jon Skolmen huserade. Ett av deras inslag var det om p’ocenten Helge, och hur man skulle se till att maximera alkoholnyttan.

Per Gudmundson tar idag upp ämnet som debatterats mycket de senaste dagarna, dock tror jag inte att det är uteslutande ett Stockholmsbekymmer. Skärgård, Göteborg, Västkusten och Öresundsområdet tror jag ofta kan drabbas lika hårt.

Vad har nu allt detta med rubriken att göra?

Jo, när det gäller att ha hack i skivan, [vinyl, CD, eller MP3/4 spelar ingen roll, hacket är lika irriterande], verkar Vänsterexperimentet ha hakat upp sig rejält på att ”de som har lite mer, ska betala lite mer”…inte tar hänsyn till s.k. ”vanligt folk” alls längre, utan kläm åt så mycket det går!

Citerar Thomas Östros ur artikeln, 

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros tycker att det är rätt att Göran Hasselskog ska betala mer i fastighetsskatt. Han pekar på att han betalade ännu mer med den gamla fastighetsskatten (i Göran Hasselskogs fall 34.000 kronor).

– Jag tycker att det är rimligt att vi har ett system som innebär att villor som har ett taxeringsvärde över 4,5 miljoner är med och bidrar lite till. De här resurserna kommer att behövas för att klara jobb och välfärd.

Jo, men Östros…om nu denne Göran bott där i decennier med sin familj, betalat sina skulder och gjort rätt för sig, barnen har flugit ut osv. Göran har inte ”tjänat” något på huset, men värdet och taxeringen har stigit hela tiden pga av det som skett med småhusmarknaden under många år. Ska Göran ändå betala mer då?

Det Östros m.fl. blundar för, är vi faktiskt har, sedan många många år och än idag, ett system där människor som tjänar mer, också betalar mer till samhället. Ett s.k. progressivt skattesystem. 

(”Egna hem”  Thomas Östros, har du hört den termen förut?).

Den dag Göran ska sälja huset för att han, som han säger, inte orkar sköta det, kan han tänkas tjäna något på det, och då ska han ju också betala reavinstskatt.

Men nu? Hur ska han betala den nuvarande kostnadsökningen? Ta lån för att betala skatt, som Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Waltersson föreslog helt allvarligt häromdagen?

 Är det rättvist att någon kapitalstark person eller företag tränger ut vanliga människor från sina hem?

Varför ska förresten ett hus vara skattemässigt billigare att äga på landet än i tätort?

Nej man blir inte rik på grannen som köpt eller sålt huset procentuellt dyrare än en själv, men det påverkar ändå taxeringsvärdet. Så viktig kan aldrig procenten tillåtas bli!

Låt detta förslag också bli en bricka i att Alliansen får fördel i valet!

Se även Edvin

Annonser

4 thoughts on “”Viktigt med p’ocenten Helge”…eller ”Grannen rik på din bekostnad”?

 1. Jag har redan djupanalyserat hela frågan på min blogg under rubriken:
  Mikaela Valtersson for president – or at least ”sprakror”!
  Gå in och läs på http://www.skattehojning.nu
  Där finns även videoblogg om saken.
  Ni kommer att helt ändra syn på fastighetsskatten!
  Stockholms skärgård åt de besuttna!
  MVH
  Mats Roslin

 2. Ping: verkligheten « politikerlilith

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.