Grattis Estland!

Idag sade den Europeiska kommissionen ja till att släppa in Estland i EMU.

Citerar Dagens Industri av 12 maj 2010;

Den Europeiska Centralbanken och EU-kommissionen var som väntat positiva till ett estniskt medlemskap i EMU och föreslår att Estland ska få införa euron 2011. ”Estland har nått en hög grad av hållbar ekonomisk konvergens och är redo att införa euron den 1 januari 2011. Vi välkomnar den försiktiga politik som Estland sedan länge tillämpar”, skriver EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn i en kommentar.

Det har länge stått klart att Estland ligger bra till när det gäller de ekonomiska krav som varje EMU-kandidat måste uppfylla. Landets budgetunderskott uppgick till 1,7 procent av BNP för fjolåret och den totala skulden till 7,2 procent, vilket är långt bättre än inträdestaket på 3 respektive 60 procent. Det är siffror som gör Estland till det enda land som uppfyller alla de ekonomiska kraven. Knäckfrågan har snarare handlat om Estlands uthållighet och förmåga att bli och förbli konkurrenskraftig , något som är av största vikt för ett land med euron som valuta.

 EU:s finansministrar fattar det avgörande beslutet i juli efter det att EU-parlamentet fått yttra sig och EU:s stats- och regeringschefer tagit ställning vid sitt toppmöte i juni. Storbritannien och Danmark har laglig rätt att avstå från att införa euron.

Utrikesminister Carl Bildt  gratulerar från Dakar nere i Afrika. Tänk att det bara är ca 20 år sedan alla Baltstater började sin vandring från att vara fast bakom järnridån och i Rysslands våld. Nu vill alla tre gå med i den europeiska valutagemenskapen, och göra Östersjön till €urozon. Estland ser ut att bli först.

Euro-området

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.