EU-tanken i grunden, tänk på den nu!

”I likhet med andra mänskliga verksamheter av denna omfattning sker ingenting över en natt. Europa kan inte integreras på en dag, inte ens på några årtionden: Det finns fortfarande många vita fläckar, och givetvis en hel del ofullkomligheter. Det åtagande som initierades just efter andra världskrigets slut är fortfarande så nytt! Vad som under tidigare århundraden och årtusenden kunde likna försök till unionsbildningar, var i själva verket följden av den enes seger över den andre. Sådana konstruerade unioner hade ingen möjlighet att bestå, eftersom de besegrade bara hade ett mål för ögonen: att återvinna sin självständighet.”

                                             Hämtat från ”webbplatsen Europa”, Europadagen

———————————-

Krisen i Grekland fortsätter och börserna runt jordklotet rusar ena stunden uppåt, för att nästa stund rasa. Vi har fått en ny släng av Finanskris, denna gång igångsatt av att ett land i EU inte ”skött sig”. 

Vad ska vi då göra? ”Slänga ut Grekland”, som jag har sett antydas i kommentarer till bl.a. vänsterbloggar

Jag tycker det är tråkigt att så många tar till sådana brösttoner som man gör, oavsett vilken politisk ståndpunkt man har. Det här är en ganska komplicerad situation, och det finns nog inte någon enkel patentlösning.

För att undvika missförstånd vill jag poängtera;

– nej, jag tycker inte att det är i sin ordning att man mörkar siffror som Grekland har gjort t.ex.

– jag tror på att man ska hålla hårdare i reglerna när det gäller de krav som ingår i €uro-samarbetet. Den glidning som fått ske, inte minst från stora länder som Frankrike och även Tyskland, kan inte fortgå, det eroderar hela tanken.

Utrikesminister Carl Bildt berörde det också mycket balanserat och väl i Aktuellt ikväll. Titta på programmet om ni inte redan gjort det.

Det viktiga i EU är ju just solidaritet mellan de olika länderna. Det land som ett år har en bra situation, kan ett annat år vara i behov av stöd och hjälp. Det kan mycket väl vara Sverige, även om vi i dagens EU tillhör dem som är ”bäst i klassen”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s