Fackens tomma baksida…

Löneförhandlingarna ångade på i skuggan av ett muller
(Nej inte Victor Mullers Saab, där nyanställer man och räknar med att öka produktionstakten så att taket för enkelskiftet snart är nått)
som hotade med strejker under den för handeln så viktiga påsken.

Per Gudmundson, vass skribent på SvDs ledarsida, sätter fingret på ”det bidde en tumme” perspektivet i sin kolumn.
Visst kan jag förstå och hålla med om att en intresseorganisation ska värna sina medlemmars intressen, men jag är ganska fast övertygad (av egen erfarenhet) om att dessa organisationer har medlemmar som är just arbetslösa…
Vilket ljud i skällan brukar inte annars gälla när man pratar om att göra om system just för att underlätta för såväl unga som mer för erfarna att komma in i arbete – inte bara ”vuxendagis” som förmodligen inte ger mer än motsvarande A-kasseersättning på sikt?
Det är många tårar och högljudda skrik för(?) de arbetslösa…Detta klingar nu ganska tomt i baksuget efter det som både pensionärsorganisationer och fackföreningar hela tiden strävar efter, mer.
En ganska mänsklig drift kan man tänka. Jo, visst, men när man som jag igår var på ICA-Maxi och fick konstatera att många av de erbjudanden som var ämnade att gälla ända fram t.o.m. Annandagen, redan var slutsålda innan Påskaftonen gått över just i afton…jag då verkar kommersen flöda! (Tacka bl.a . jobbskatteavdraget för det, ni som har arbete!)

Är det någon som för de arbetslösas talan när det gäller pengar egentligen (oavsett sida i politiken)? På vissa sätt ja, men gräver man lite djupare kan man, som Per G påpekar, hitta rätt mycket övrigt att önska. Att alltid förutsätta att löner och pensioner ska öka, oavsett konjunktur och möjlighter, är dömt att ta bort möjligheter för andra i samhället; är det den gamla svenska modellens solidariska tänkande som fått punktering?
Det tål att tänka på..och med det tänker jag gå ut i påskluften igen, klippa det sista äppelträdet för denna gång, och ägna alla dem som inte stadigt har en lön som tickar in på kontot den 25:e en tanke…oavsett var i samhället de befinner sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s