Valutan

På denna dag av nationell och medial glädjehysteri, har vår andra nationalsymbol, den svenska kronan, ännu en gång tagit stryk av stora mått, gentemot €uron har den aldrig stått så lågt!

Detta har föranlett Skatteverket något så ovanligt, om det någonsin inträffat, att retroaktivt från januari i år justera upp utlandstraktamentena…

Euron handlades till över 11,40 SEK idag, att jämföra med runt 9,30 i somras! En smygdevalvering på närmare 25% på ett halvår.
Danska kronan ligger runt 1,50 och den norska inte långt från 1,40 svenska kronor.

Ska vi fortsätta att vara en ekonomisk randstat i den bemärkelsen att vi plötsligt blivit ett billigt land att åka till för andra nationer?
Finland har EU:s gemensamma valuta, baltstaterna går snart in i samarbetet, Slovakien gick in i år…varför ska inte vi vara med?

Jo men, hävdar en del, ”det är ju så bra att kunna styra själva över vår ekonomi”… Gör vi det då?
Ett annat argument som hörs är att för exportindustrier är det så bra för då blir det lättare att sälja, ja just det, devalvera utan att officiellt göra det.

Vad gör vi då? Jo, vi köper oss marknad på bekostnad av andra länders företag som hamnar i ett sämre läge konkurrensmässigt, utan att våra produkter för dens skull blivit ett enda dugg bättre…

En bild som sällan kommer fram i media, är de små och medelstora företag, som skapar bra mycket fler jobb än de stora bil och skogsföretagen t.ex. Dessa handlar ofta med varor och import där insatsen baseras på köp utifrån. Vad händer med dessa när kronan sjunker?
Jo, deras inköpskostnader stiger med motsvarande vilket i sin tur sätter enorm press på deras möjligheter att gå runt. Att höja priserna är inte alltid så lätt, konsumenten gillar det inte.
(Jag lovar att vi kommer att få se en otäck utveckling av matpriserna om kronkursen består i sitt nuvarande läge)
Återstår då att ”slimma” verksamheten, dvs. oftast säga upp personal. Min egen bror drabbades av detta nu i vinter; hans största del av verksamheten består av import, alltså valutaberoende på toppen av själva ekonomiska konjunkturen. Han tvingades säga upp 3 av 10 anställda i verksamheten, med allt vad det innebär av omställning.

Det finns en sida till, nämligen de som har pension i svenska kronor, men lever i ett €uroland…jag återkommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s