En morgon med ömsom vin ömsom vatten…

Sitter och har ätit lunch efter att ha besökt vår nyöppnade ”öppna förskola” Silverhästen; Inspira har tagit på sig ett halvår att driva denna på försök, i ”det röda huset” bredvid förskolan Skeppets gula lokaler i Silverdal. Skeppet ”omvandlas” i höst också till Silverbäckens förskola och skola, precis som Ekodalen redan gjort, nere i Silverdalsparken.

Det sprudlade av aktivitet och kreativitet i huset, både bland personalen och bland de föräldrar som kom dit på premiär. Alla verkade glada och fascinerade av den mysiga miljön. Jag är övertygad om att den kommer att bestå, det finns många små barn i södra Sollentuna som önskar möta andra barn och mammor på Silverhästen. Lycka till säger vi från Barn och Ungdomsnämnden!

Samtidigt når oss ett så tråkigt och så onödigt besked om att en pojke på 15 år blivit livshotande misshandlad i helgen, kl. 22 i fredags kväll. Jag blir lika ledsen och nedslagen varje gång jag läser om ungdomsvåld, vad är det för samhälle vi håller på att skapa? Samtidigt uttalar sig rektorn på skolan i negativa termer om kommunen, som om hela ansvaret skulle ligga på kommunen!?
Visst, skolan och kommunen har självklart ett ansvar under dagtid, och även när det gäller fritidsaktiviteter. Där arbetar vi i Barn och Ungdomssammanhang bl.a mycket med vårt antimobbingprogram ”Olweus”, och med vårt ”Trygghet och Studiero” som berör alla skolor i hela kommunen. Att då gå ut och skylla uteslutande på kommunen när det handlar om sen kvällstid på en helg, då undrar åtminstone jag vad rektorn anser att föräldrarna har för ansvar, och för den delen tonåringarna själva!?
Många föräldrar behöver stöd och hjälp och får det också, på olika sätt, men att frånta alla föräldrar deras ansvar för att lägga det på skola och ”kommunen”, tycker jag är rent förnedrande, och ett samhälle jag inte tror att en majoritet av oss vill ha.

Det ska finnas ett samspel mellan de olika delarna i samhället, föräldrar, skolor, oss politiker och våra tjänstemän, alla duktiga frivilliginstanser (ingen nämnd, ingen glömd). Människor växer genom ansvar, så också ungdomar.
Om tonåringar agerar på detta vis, är det min fasta övertygelse att ganska mycket står fel till i deras värld, och vårt samhälle; det är ett rop på hjälp. Det behövs en betydligt mer djupgående analys och agerande än att i den s.k. kvällspressen skylla på kommunen, ett agerande som i sig brister i ansvar…

Sveriges största dagstidning håller en betydligt mer seriös profil i frågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s